Een brok in je keel is vaak onschuldig van aard

Een brokgevoel in de keel wordt veelal omschreven als een slijmprop, een graat of een korrel die je niet kunt wegslikken. Daarbij kan de keel branderig of geïrriteerd aanvoelen, waardoor je de neiging hebt om je keel te schrapen of veel te hoesten en te slikken. Anders dan de naam doet vermoeden is er bij een brok in de keel vaak geen sprake van een lichamelijke aandoening, aldus het Catharina Ziekenhuis.

Veelal is de oorsprong van het brokgevoel zelfs vrij onschuldig van aard: één van de meest voorkomende oorzaken van een brok in de keel is bijvoorbeeld het feit dat de halsspieren aangespannen blijven, waardoor je adamsappel het gevoel geeft dat je een brok in je keel hebt. Daarnaast kan er sprake van zijn spierspanning op het strottenhoofd doordat de stem bijvoorbeeld verkeerd wordt gebruikt of wordt overbelast. De logopedist kan je leren de hals- en keelspieren te ontspannen mocht je hier herhaaldelijk last van hebben. Bovendien kan het ook heel goed het geval zijn dat er zich slijm ophoopt in je keel: dagelijks produceert je lichaam namelijk een paar liter vocht in je vorm van speeksel en slijm, waardoor je een brokgevoel in de keel kunt ervaren als dit in je keel blijft hangen. De oorzaken van een brok in je keel kunnen dus uiteen lopen, maar zijn vaak ongevaarlijk.

Lichamelijke aandoeningen kunnen ook een brokgevoel veroorzaken

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat een brokgevoel in de keel wél wordt veroorzaakt door een lichamelijke aandoening. Vaak is het brokgevoel dan niet de enige klacht die je ervaart, maar is er sprake van een combinatie met andere klachten als keelpijn, oorpijn of heesheid. Veel mensen zullen misschien direct denken aan keelkanker, maar dit is een vrij zeldzame en uitzonderlijke vorm van kanker. Als je naast een brokgevoel in je keel ook last hebt van klachten als een veranderende stem, moeite met eten, gewichtsverlies of oorpijn is het verstandig om een arts te raadplegen. Meer voor de hand liggende lichamelijke oorzaken van een brokgevoel in de keel is echter een ontsteking: bij een neusbijholteontsteking heb je bijvoorbeeld ook last van een brokgevoel in de keel, evenals hoofdpijn, reukverlies en een verstopte neus. Je kunt daarnaast last hebben van een ontstoken tongamandel, waarbij je last krijg van een brokgevoel in de keel omdat de tangamandel zich vergroot. Naast het brokgevoel heb je dan vaak ook last van keelpijn, een vieze smaak in je mond en in sommige gevallen koorts. Er kan bovendien sprake zijn van een chronische keelontsteking, waarbij je naast een brokgevoel in de keel vaak ook een branderig of kriebelend gevoel in de keel ervaart.