Bitcoin stijgt, hiep hiep hoera

Het is belangrijk om een plotselinge stijging te behandelen als zodanig. Dus alvorens we allemaal een gat in de lucht springen, voelen we ons genoodzaakt om de realist te zijn die het vreugdefeest verpest. Een stijging als deze, zonder enorm grote aankondigingen is altijd een gevaarlijk moment. De onwetenden denken dat de sky (alwéér) the limit is en gaan massaal gek doen. Een ontwikkeling die wij daarom vooral eventjes willen temperen.

Sterker nog, degenen die zich enigszins inlezen en dat blijven doen zullen gezien hebben dat we langzaamaan naar dit moment toe aan het werken waren. Er waren her en der al verschillende geluiden te horen die deden vermoeden dat we op een ‘textbook market manipulation’ af stevenen en voila – zie hier het resultaat. Sterker nog, het is een ontwikkeling die enigszins een contradictie is te noemen. Er zijn namelijk diverse zaken waar men in deze situatie rekening mee dient te houden.

1. Een subtiele positieve ontwikkeling

Als je met een schuin oog kijkt naar wat de Cryptomarkt doet, dan ben je waarschijnlijk van mening dat het stukje ‘een subtiele positieve ontwikkeling’ helemaal nergens op slaat. Sterker nog, waarschijnlijk lees je de bovenstaande kop met het idee dat we niet helemaal op de hoogte zijn van de stand van zaken. Er valt iets voor te zeggen natuurlijk, maar toch zijn we van mening dat het optimisme de boventoon zou moeten voeren.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat er enkele drastische veranderingen plaats hebben gevonden de afgelopen paar maanden die betrekking hebben op de evolutie die de markt doormaakt. Het is namelijk zo dat de markt enkel overdreven situaties wist te weerspiegelen en daarmee alleen vlugge graaiers wist aan te trekken. Grote bedrijven – bedrijven met een noemenswaardige reputatie en achtergrond – bleven weg van de markt. Er was een gebrek aan vertrouwen. De meeste positieve aspecten die men uitsprak waren gestoeld op ’t feit dat ze op een korte periode hun geld drastisch zagen stijgen.

Logischerwijs ben je dan uitermate positief over alle ontwikkelingen en de nabije toekomst. Waar geld is, daar lijkt realisme enigszins te verwateren – iets waar professionals in de markt voor waken. Ze stappen weliswaar in om mee te profiteren van enorme stijgingen, maar het surrealisme van de markt blijft altijd in hun achterhoofd zitten. Iets waar de leek geen weet van heeft – of wil hebben. Het is dus logisch dat huishoudens massaal geld in Cryptocurrency staken, puur vanwege de dollartekens.

stijging koers bitcoin markt cryptocurrency MAN MAN

2. Probeer de realiteit niet uit het oog te verliezen

Het in elkaar storten van dit hele gebeuren kwam dan ook als een verrassing (terwijl dat niet zo zou moeten zijn) en men raakte een beetje in paniek. Paniek die nergens voor nodig was want de markt moest vroeg of laat stabiliseren en dat gebeurde (en gebeurt nog steeds). Toch lijkt het nu langzaam maar zeker enigszins te stabiliseren en kunnen we (voorzichtig) naar boven kijken.

Er komt een fase waarin de boel langzaam weer aantrekt en die fase lijkt nu te komen. Het is weliswaar gokken waarom Bitcoin nu zo aantrekt, maar toch zijn er een paar potentiële scenario’s op te noemen. Ondanks deze stijging – waarvan we zeer benieuwd zijn hoelang ‘ie aanhoudt – willen we waken voor overenthousiasme. Het is namelijk niet zo dat nu alles weer rozengeur en maneschijn is. Een essentieel aspect ligt in het settelen van alle koersen en het bepalen van de rollen omtrent diverse coins. Bitcoin had altijd de leidende rol, maar is dat in de toekomst ook nog zo?

Wij hebben, zeker tijdens de daling de afgelopen weken, diverse malen gezien dat het erop lijkt dat de Bitcoin koers op kunstmatige wijze gestuurd wordt. Nu weten we dat een Bullish Market al gauw gekke sprongen maakt, maar Bitcoin slaat alles wat dat betreft. Het is bijna onmogelijk om er enigszins een patroon in te herkennen. Toch wordt er met enige regelmaat geroepen dat men denkt te weten wat de volgende actie zal zijn. Zoals men dat ook doet nu Bitcoin op zo’n korte periode, zo gigantische hard is gestegen.

3. Is Bitcoin aan het floreren omdat men massaal ‘short’ is gegaan?

Een veelgehoorde verklaring voor de huidige koers lijkt te liggen in het short gaan op Bitcoin. Short gaan wil niets anders zeggen dan vermoeden dat een koers/aandeel verder gaat dalen. Wat je dan doet is het verkopen van een aandeel, om het later weer terug te kopen op een nog latere prijs. Sterker nog, je verkoopt iets wat je eigenlijk niet in je bezit hebt. Je leent een specifiek aandeel, of in dit geval je Bitcoins van iemand anders, om deze te verkopen. Op een later punt koop je die weer terug en geef je ze aan degene waarvan je ze geleend hebt.

Echter, dit short gaan pakte rond 12.30u vanmiddag verkeerd uit. De Bitcoin daalde namelijk niet, maar steeg. Om je verlies op dat moment te beperken, is het essentieel dat je zo snel mogelijk alle Bitcoins verkoopt die je in je bezit hebt. Een ontwikkeling die nog meer effect heeft zodra een koper die short gaat, ziet dat de koers juist stijgt en daarom nog meer koopt – om zo z’n verlies te beperken. Een grote hoeveel mensen die ‘short gaan’ aan de start van een stijging zorgt dus voor een verdubbeling van die stijging.

stijging koers bitcoin markt cryptocurrency MAN MAN

4. Investeringsmaatschappijen en bedrijven zien er nu heil in

Het lijkt erop dat met de vele regulaties en de toenemende positieve geluiden omtrent Blockchain-technologie, bedrijven eindelijk gaan inzien dat deze markt er is om te blijven én potentie heeft. Diverse insiders voorspelden al dat de markt richting het einde van april weer aan zou trekken. Het zou dus zomaar zo kunnen zijn dat de markt juist bezig is aan een opmars die niet slechts een momentopname is.

5. Het Amerikaanse ‘Tax Season’ is voorbij

Crypto-investeerder Thomas Lee heeft aangegeven dat het midden van april het moment zal zijn waarop er weer positieve cijfers worden genoteerd. Het is namelijk zo dat Amerikanen dan hun belastingteruggave hebben ontvangen en dit zou klaarblijkelijk het moment zijn om opnieuw te investeren in de Cryptomarkt. We spreken dan niet alleen over particulieren, maar ook over bedrijven en investeringsmaatschappijen. Dit zou verklaren waarom er ineens een financiële injectie te zien is.

Sterker nog, dat zou tevens aangeven dat we nog lang niet af zijn van deze stijging. Als dit moment echt van invloed is, dan is het zeer waarschijnlijk dat de stijging zich zal verspreiden over een langere periode. We zijn zeer benieuwd of dit het geval is. Er is in ieder geval weer een grote financiële injectie op handen. Het kapitaal dat vanuit Amerika in de Cryptomarkt wordt gestoken schiet omhoog. Als het niet vanuit Azië komt dan vanuit Amerika. Toch?

Alleen de tijd zal ’t leren

Ja, dat klinkt als een dooddoener maar toch is het zo. Op ’t moment van schrijven schommelt de Bitcoin rond de €7.650 – heel af en toe eronder of erboven. Als deze nieuwe grens weet te blijven staan, dan gaan we misschien een veelbelovende tijd tegemoet. Echter, zodra de wereldmarkten sluiten zal er weer een kleine daling genoteerd worden, dus dan zal zich uitwijzen hoe stabiel deze stijging werkelijk is. Aan het eind van deze week kunnen we een goede balans opmaken. Het is even afwachten dus. Er zit niets anders op, maar dat er iets aanstaande is, dat moge duidelijk zijn. De markt is bijna volwassen.