Wat is een Unicorn?

Een Unicorn is de formele term voor een startup met een waardering van $1.000.000.000 of hoger. Kort gezegd, wanneer je onderneming door verschillende instanties wordt geschat op een totaal vermogen van 1 biljoen dollar of hoger, dan mogen we spreken over de term ‘Unicorn’. Het is dus bijna altijd een onderneming die in de beginfase van ’t bestaan zeer veel succes heeft. De 1 biljoen dollar grens is er een die niet vaak bereikt wordt in de startup-fase van een onderneming.

Binance is de laatste startup die deze grens op zeer snelle termijn bereikt heeft. Het gaat zelfs zo snel dat instanties over de hele wereld zich verbazen over de snelheid en overtuiging waarmee het platform groeit. Zowel in keiharde gebruikersaantallen, als in de grootte van het vermogen dat erin omgaat. Het exchange-platform lijkt  binnen de kortste keren in de nek van Bitfinex te hijgen. Waar zal deze ontwikkeling eindigen? Eindigt het überhaupt?

waarom binance het snelts groeiende bedrijf ooit is MAN-MAN
Foto via: Livebitcoinnews

Waarom Binance

Met de stijging van alle hype rondom Cryptocurrency is de aandacht voor exchanges ook flink toegenomen. Vooralsnog lijkt het niet dat deze aandacht zal stagneren of afnemen. Een logisch gevolg is dus de ongekend grote drukte op exchanges alleen maar toeneemt. Zodra deze ontwikkeling in beeld werd gebracht ontstond er een soort van wapenwedloop. Welke exchange kon het beste, meest complete aanbod rondom Crypto kon leveren.

In de afgelopen weken is er meerdere malen een algehele stop geweest wat betreft het aanmaken van accounts op dergelijke exchanges – zo ook bij Binance. De overrompelende drukte zorgde er voor dat iedere exchange de boel even moest remmen om zo te kunnen voldoen aan de grote vraag naar accounts en het toenemende volume van trades.

Inmiddels is het weer mogelijk om een account aan te maken op Binance en dit resulteert in een gestaag doorzettende groei van het platform. De vraag naar exchanges en trades is zo gigantisch hard gestegen, dat Binance in minder dan een halfjaar een enorme groei heeft doorgemaakt. Het platform schijnt nu zelfs #2 te zijn wat betreft beste, meest bezochte én meest gebruikte exchange wereldwijd. Dit is geen kinderspel meer.

waarom binance het snelts groeiende bedrijf ooit is MAN-MAN
Foto via: Medium

Hoe is de snelle groei ontstaan?

Als we gaan kijken naar de oorzaak van Binance’s snelle groei, dan valt ’t al gauw op dat er meerdere aspecten ten grondslag liggen aan dit succes. Allereerst moet het succes niet alleen toegeschreven worden aan de Crypto-gekte, maar ook aan de kennis van de CEO – Zhao Changpeng. Hij heeft jarenlange kennis opgedaan op Wallstreet, Chinese Bitcoin startups en trading software. We kunnen dus rustig stellen dat deze man van wanten weet.

Ten tweede is ’t dan toch ook de Crypto-gekte. Men begint zich steeds meer te verdiepen in dit hele fenomeen en daar hoort een exchange ook bij. Zonder exchange kun je namelijk vrij weinig. Binance is altijd een goede optie geweest, maar toen platformen als Bitfinex en Bittrex hun nieuwe inschrijvingen stopzette, had Binance vrije doorgang naar wereldwijde roem.

Als derde, niet geheel onbelangrijke reden, kijken we naar de slimste zet die Binance ooit had kunnen doen. Het op de markt brengen van hun eigen coin. Een coin die direct gelieerd is aan het aantal bezoekers en trades op Binance. Het lijkt misschien voor de hand te liggen, maar deze stap heeft het platform in korte tijd een zeer grote waardestijging gegeven. Uit onderzoek is gebleken dat de bezoekersaantallen gestaag stijgen en de prijs van de BNB-coin daar lineair in meegaat. Eventuele fluctuaties door de markt daargelaten. Al met al een waardering die op zeer korte termijn tot stand kwam. Binance overstijgt de 1 biljoen dollar-grens met gemak.

Al met al een zeer solide platform

Natuurlijk, je kunt je afvragen of Binance deze grootte (en waarde) ooit had bereikt als de vraag naar Crypto niet zo gigantisch was geweest. Het antwoord is waarschijnlijk nee. Aan de andere kant kunnen we stellen: als de vraag naar Cryptocurrency zo gestegen is en de oorzaak is van die monsterlijke groei, waarom andere exchanges dan niet? Een simpele vraag die meteen aangeeft dat ’t meer is dan alleen vraag. Binance doet iets heel erg goed.

Voorzichtige schattingen stelden dat Binance op dit moment de 1 biljoen dollar grens is gepasseerd. Sterker nog, er wordt geopperd dat – gecombineerd met ’t vermogen van de BNB-coin – Binance inmiddels op de 2 biljoen dollar grens zit en dit lijkt met redelijke eenvoud overschreden te worden. Waar het zal stoppen dat weten we niet. Het feit is wel dat Binance nog steeds aan het stijgen is en niemand kan zeggen waar die stijging z’n plafond zal bereiken.