Een skill die leidt tot een betere relatie

Eén van de meest belangrijke sociale kwaliteiten is oprechte interesse tonen in de ander. Dit is ook direct éénn van de meest gewaardeerde eigenschappen van een gesprekspartner. Dit komt het beste tot uiting door vragen te stellen. Dit heeft te maken met de wil om de ander te leren kennen, met het vermogen om goede vragen te stellen en met goed kunnen luisteren. Als je deze drie dingen beheerst, kun jij dit prima tot uitvoering brengen. Het stellen van vragen is niet alleen fijn voor degene waarmee je praat, het helpt jezelf ook met het begrijpen van en empathie opbouwen met de ander. En hoe betere vragen je stelt, hoe fijner de ander het vindt en hoe meer jij die persoon leert begrijpen. Dit zal uiteraard ook leiden tot een betere relatie met je partner.

betere relatie MAN MAN
Foto via: Instagram Andre Hamann

Na een tijdje vergeten we vaak vragen te stellen

Na een tijdje hebben we er een handje van om te stoppen met het stellen van vragen. Dit gebeurt vooral als je al naar elkaar toe bent gegroeid en het gevoel hebt de ander door en door te kennen. In plaats daarvan zijn we vaak meer bezig met het geven van advies, kritiek en uiten van gedachtes. Het is dus aan te raden om je veel meer bezig te houden met vragen stellen en écht goed luisteren. Zelfs de meest vijandige relaties kunnen hiermee worden verbeterd, simpelweg omdat je elkaar dan meer begrijpt.

Hoe pas je dit toe?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, maar je moet het wel nog kunnen toepassen in de praktijk. De kunst is om vragen te stellen die uitnodigen tot een gesprek en niet zullen leiden tot verhitte discussies. Het is heel moeilijk om een vijandige vraag te overtreffen en dit gaat nooit leiden tot een goed gesprek. Het is echter ook heel moeilijk om een mooie, vriendelijke vraag niet te beantwoorden. En iedereen heeft het in zich om dit soort vragen te stellen, je moet er alleen wel gebruik van willen maken. Wil je een betere relatie? Focus je dan op het nieuwsgierig zijn naar en interesse tonen in de ander. En dan hebben we het niet alleen over vragen zoals ”hoe gaat het?”. In plaats van te vertellen wat jij denkt dat je partner zou moeten doen, kun je ook vragen wat zij denkt. Dat leidt tot een veel beter gesprek. Dit is heel makkelijk, alles wat je eigenlijk moet doen zijn twee dingen: stoppen met het altijd over jezelf te hebben en bereid zijn om naar je partner te luisteren. Dan ligt die betere relatie ook voor jou in het verschiet.

betere relatie MAN MAN
Foto via: Instagram Richy Koll
Er zijn natuurlijk nog veel meer fouten die mannen in een relatie maken, soms zelfs zonder dat ze het doorhebben.