Nu kun jij elk weekend je lever overuren laten draaien, denken dat je geen slaap nodig hebt en dat twee keer thuisbezorgd in de week geen kwaad kan. Toch zijn er een aantal punten waar jij op moet letten. De volgende punten zorgen ervoor dat jij er op je 30e beter uitziet dan ooit. Thank me later.

Geef je Testosteron een boost

Testosteron. Het belangrijkste hormoon in het mannelijk lichaam. Dit hormoon stimuleert de lichamelijke en mentale prestaties. Hierdoor voel je je jong en energiek, presteer je in bed en in de sportschool. Echter is de piek van ons T-level in onze late twintiger jaren. Vanaf dan gaat het bergafwaarts. Om het testosteron level in je lichaam op pijl te houden en een boost te geven dien je gezond te eten. Vitamine E, zink en goede vetten. Laat daarnaast de peukjes liggen en sport regelmatig.

man man arnold

Slaap

Ik weet het, je hebt een druk schema. Je maakt lange dagen op kantoor, wilt sporten en ook nog een sociaal leven hebben. De keuze om 2 uurtjes slaap per nacht in te leveren voor de nodige biertjes en een goede dosis gezelligheid in de kroeg is een logische en sociaal verantwoorde stap. Echter slaapt de twintiger te weinig. Gestructureerd slapen we een uur minder dan dat we in 1970 deden en twintigers hebben een lagere slaapkwaliteit dan ‘ouderen’. Zoek een schema waar jij acht uur slaap in pakt.

Stretch

Velen van ons besteden het grootste gedeelte van de dag zittend door. Strijdend op kantoor, gehypnotiseerd starend naar twee 27 inch beeldschermen, zittend in een krampachtige positie. Geen probleem in je twintiger jaren, maar vanaf je dertiger jaren worden je pezen en gewrichten toch echt een stukje zwakker. Daarom gaan we stretchen. Zoek naast je dagelijkse squats en bankdruk-moves ook de tijd om de spieren te stretchen. Misschien yoga of pilates?

man man don draper yoga

Drink minder

Wanneer je dertig bent heb je of een tolerantie tegen alcohol ontwikkelt dat jij zonder blikken of blozen een flesje sterk achterover tikt op een avond, of is het door je drukke baan zolang geleden dat je goed gedronken hebt dat je van vijf biertjes achterover valt. Nu is het raadzaam om in je late twintiger jaren het alcohol verbruik langzaam te verminderen. Uit onderzoek van de universiteit van Chicago bleek dat in je dertiger jaren, de kans hoger is om een alcoholverslaving op te bouwen, dan wanneer je veel drinkt in de jaren daarvoor.

Het zijn kleine aanpassingen, die slechts een klein beetje aandacht vergen. Neem ze mee in je dagelijkse routine en je zult shinen op je dertigste.