Wat is een whodunit film nu eigenlijk?

Heb je ooit gehoord van de term whodunit? Niet? Dat geeft niks. Een whodunit is simpelweg gezegd een detective-achtige film. Het woord en sub-genre komt voort uit de Engelse zin: Who has done it? In dit genre wordt de nadruk dus gelegd op een bepaalde moord of ander misdrijf, met de vraag wie het gedaan heeft. Hieronder de top 5 op Netflix:

 

5. Tenebre

Tenebre is een Italiaanse film uit 1982. In deze film gaat een bekende Amerikaanse horrorschrijver naar Rome om zijn laatste boek te gaan promoten. Al snel gebeuren er veel vreemde dingen. Al zijn moorden in zijn boek worden namelijk één voor één uitgevoerd. De schrijver helpt de politie met met het onderzoek, maar hij wordt dieper in het tragedie getrokken dan dat hij eigenlijk wil.

IMDb-rating: 7,0

 

4. Primal Fear

Primal Fear is een film uit 1996 met Richard Gere. Het gaat over een arrogante advocaat die een zaak aanneemt van een jongen die is opgepakt nadat hij wegrende van de moord die hij had gepleegd op een bisschop. De zaak word steeds lastiger en lastiger wanneer hij erachter komt dat er waarschijnlijk nog een derde persoon bij de misdaad aanwezig was.

IMDb-rating: 7,7

 

3. The Hateful Eight

In deze western/thriller film uit 2015, is premiejager John Ruth samen met de voortvluchtige Diasy Domerque op weg naar een dorpje genaamd Red Rock. John is van plan Daisy hier voor het gerecht te slepen. Onderweg komen ze twee mannen tegen: de beruchte premiejager Marquis Warren en Chris Mannix een zuiderling die beweert de nieuwe sheriff van het dorp te zijn. Er is een enorme sneeuwstorm gaande en ze zijn allen gedwongen om te schuilen in ‘Minnie’s Haberdashery’, een tussenstop op een bergpas.

IMDb-rating: 7,8

 

2. Knives out

Deze film uit 2019 krijgt volgens IMDb de tweede plek. In de film wordt schrijver Harlan Thrombey dood aangetroffen in zijn huis. Detective Benoit Blanc (Daniel Craig) wordt ingeschakeld om de dood te onderzoeken. Dit blijkt lastiger te zijn dan verwacht. Harlan heeft namelijk erg veel achterdochtige familieleden en ook zijn bediendes blijken niet de grootste fans van de vermoorde schrijver te zijn.

IMDb-rating: 7,9

 

1. Shutter Island

In deze thriller uit 2010 met Leonardo DiCaprio gaan U.S. Marshall Chuck Aule en nieuwe partner Teddy Daniels, naar een TBS kliniek om te zoeken naar een ontsnapte moordenares. Deze TBS kliniek is voor langgestraften en bevindt zich op Shutter Island, een eilandje bij de kust van Massachusetts. Er word aangenomen dat ze zich ergens verstopt op het eiland, want je kunt niet zomaar van het eiland af. Daniels krijgt als snel het gevoel dat er iets niet klopt. Hij krijgt namelijk geen toegang tot archieven, waar erg belangrijke informatie te vinden zou moeten zijn. De film zit vol met mysteries en misleidingen.

IMDb-rating: 8,2