Wat doet de temperatuur in je slaapkamer met je lichaam?
Een slaapkamer die te warm of te koud is, kan meer aanrichten dan dat je denkt. Als de slaapkamertemperatuur niet juist is, kan dat de nachtrust extreem verstoren: we slapen moeilijker in, slapen onrustiger en worden sneller wakker. De ideale slaapkamer temperatuur in je slaapkamer ligt tussen de 16 °C en 21 °C, maar dat per persoon nog erg verschillen.
Sommige mensen vinden het fijner om in een slaapkamer te liggen waar het nog even iets kouder is, terwijl het voor de ander echt 21 °C mag zijn. De meeste mensen slapen trouwens beter door bij een temperatuur rond 18 °C maar slapen dieper bij een temperatuur boven 20 °C.
De ideale temperatuur in de slaapkamer
De ideale temperatuur kan voor iedereen dus iets verschillen. Vrouwen slapen doorgaans graag iets warmer dan mannen, omdat ze het ook sneller koud hebben. Ook mensen die wat dunner zijn hebben het graag wat warmer in de slaapkamer en mensen met iets meer vetpercentage slapen toch liever in een koudere kamer. Natuurlijk niet heel gek, want vetpercentage doet heel veel met je lichaamstemperatuur.
Bij kleine kinderen is het trouwens weer wat anders, maar met kleintjes moet je juist heel erg alert zijn op de temperatuur, aangezien ze zelf nog niet echt aan kunnen geven dat het te warm of te koud is. Vooral te hoge temperaturen worden door baby’s slecht verdragen. Over het algemeen kan de slaapkamertemperatuur voor de baby beter wat aan de lage kant zijn dan te hoog. Zeker als je baby koorts heeft, moet er goed op worden gelet dat de temperatuur in de kamer niet te hoog is.
Wat kan je doen als het te warm of te koud is in de slaapkamer?
Als je het te koud hebt, kan je daar een aantal dingen aan doen. Je kan de kamer even lekker op temperatuur brengen met de verwarming, Je kan de verwarming voor het slapengaan even snel aanzetten, zodat het ietsjes warmer is. Slaap je in de zomer met het raam open en is het nu kouder buiten? Dan kan je ervoor kiezen het raam dicht te doen, zodat je het minder koud hebt. Wanneer je het juist te warm hebt, kan het raam natuurlijk op een kiertje zetten. Ook kan je een dunner laken pakken, zodat je lichaamstemperatuur daalt. Leg de dikke variant dan wel naast je bed, zodat je in de nacht kan wisselen, mocht je het weer te koud krijgen.