Verkoopprijs van de auto

Wanneer je een auto koopt, is het slim om op het gebied van kleur met een aantal dingen rekening te houden. Denk hierbij aan de eventuele verkoopprijs van je auto. Je kan je wellicht wel voorstellen dat een pimpelpaarse auto het in de verkoop minder goed doet dan een simpele zwarte of grijze auto. Denk daarom bij aanschaf van je auto na over of je de auto eventueel later wilt verkopen. De kleuren zwart, grijs, donkerblauw en wit doen het over het algemeen het beste op Europese schaal. Zo was volgens onderzoek uit 2021 van de verforganisatie PPG, 32% van de auto’s in Europa zilver/grijs, 26% wit, 18% zwart en 10% blauw. We kunnen er dus vanuit gaan dat dit de populairste kleuren zijn. Wanneer je dan toch een auto koopt, kun je dat het voor de waardevastheid dan ook in die kleuren doen.

Uiteraard is dit voor sommige auto’s anders. Zo kun je een Ferrari uiteraard prima in het rood kopen, een Lamborghini in het geel, en een Jaguar in het donkergroen. Wanneer je van plan bent om je auto voor een langere tijd te houden, dan maakt het uiteraard niet veel uit in welke kleur je een auto gaat kopen.

Autokleuren

Warme en koude kleuren

De ene kleur auto is in sommige klimaten praktischer dan in andere klimaten. Zo absorbeert lichte lak bijvoorbeeld de zon, en zijn die kleuren praktischer in warmere landen. Dat scheelt namelijk een hoop aircoverbruik, en ook een hoop hitte. Aan de andere kant trekt donkere juist weer zon aan, en is deze kleuren praktisch voor iets frissere klimaten. Dit scheelt dan weer gebruik van de verwarming op een frissere zonnige dag. In Nederland kun je over het algemeen dan ook het beste een donkere lak hebben.

Nieuwprijs van een auto

De nieuwprijs van de auto in verschillende kleuren is afhankelijk per merk en vaak de laksoorten. Dezelfde soorten lak zijn over het algemeen vaak even duur bij de auto’s, maar wanneer je bijvoorbeeld een metaallak in plaats van een klassieke lak wil, kan dit afhankelijk van het merk en model nog wel een paar honderd euro verschillen. Wanneer je een metaallak hebt, zijn de reparatiekosten ook vaak hoger dan bij een klassieke lak.

Weet je al in welke kleur je een auto gaat kopen, en wil je hem zo waardevast mogelijk hebben? Check ook over de meest waardevaste auto’s.¬†