Wat is de mannengriep?

De mannengriep is een term die door hoofdzakelijk vrouwen wordt aangeduid om het gedrag van hun man te beschrijven als hij zich ziek, zwak en/of misselijk voelt. Dit gaat vaak gepaard met – ja, we geven het toe – ietwat over the top kuchen, niezen, hoesten en het grenzeloze vermogen om ineens geen enkele spier meer te kunnen verroeren. Mannen kruipen kennelijk maar al te graag in de rol van de hulpeloze patiënt die het verlangen naar onbetwiste liefde en aandacht maar al te graag aanwakkert. Maar, is dat wel echt zo? Stellen wij mannen ons écht aan, of worden wij – als we de griep eenmaal te pakken hebben – daadwerkelijk zieker dan gemiddeld? Met het griepseizoen wat weer in aantocht is, is het goed om er even wat dieper in te duiken.

Er leek in 2018 even een doorbraak te komen, een voor ons positieve wel te verstaan. In The British Medical Journal verscheen een onderzoek welke zou bewijzen dat de mannengriep daadwerkelijk bestaat. Dat werd een paar dagen later echter alweer snel gerectificeerd. De onderzoekende arts in kwestie, de Canadees Kyle Sue, scheen te slordig te werk zijn geweest met zijn bronnen, waardoor een andere interpretatie naar buiten kwam dan dat er eigenlijk stond. In een interview met De Volkskrant oreerde hij dat hij het onderzoek “niet al te serieus bedoelde”. Yeah, right.

mannengriep aanstellen

Bestaat de mannengriep of is het klinkklare onzin?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: tot op heden in ieder geval niet. Na het gefaalde onderzoek in 2018 is er nog altijd geen baanbrekend bewijs naar buiten gekomen die zou bevestigen dat de mannengriep daadwerkelijk bestaat. Natuurlijk, griepverschijnselen verschillen per persoon, van jong tot oud en van man tot vrouw, maar dat heeft simpelweg te maken met de hoogte van onze pijngrens, onze genen en ons afweersysteem. De hormoonverschillen in de lichamen van vrouwen en mannen laten echter wel zien dat vrouwen over het algemeen sneller herstellen van een griepje, maar dat is nog altijd geen wetenschappelijk gegeven om te bewijzen dat de mannengriep bestaat.

Kortom: de mannengriep bestaat dus niet. Maar wat kunnen we er tegen doen? Misschien moeten we ons als mannen simpelweg gewoon niet zo aanstellen, maar een weekje extra zorg en liefde kan ook wonderen doen, nietwaar?