De jaarlijkse belastingaangifte is voor velen een lastig opgave waar over gestruikeld wordt. Je kent het wel: je krijgt bericht in de vorm van de welbekende, blauwe brief of e-mail met de aankondiging dat de belastingaangifte gedaan dient te worden. Vervolgens wordt er niet meer naar dit verzoek omgekeken en dient op de valreep ‘nog snel even’ belastingaangifte gedaan te worden. Door dit uitstelgedrag en de bijkomende haast wordt de kans op het maken van fouten groter. Het resultaat? Een onjuist bedrag aan belasting betalen. Niemand zit te wachten op een beschikking waarin vermeld staat dat er achteraf nog een resterend bedrag aan belasting betaalt mag worden. Daarom brengen wij je de tips om op correcte wijze je belastingaangifte over 2016 te betalen.

belastingdienst man man 2

De correcte gegevens

De Belastingdienst is zo vriendelijk geweest om de nodige gegevens al voor je in te vullen. Erg handig, maar helaas kunnen ze niet alles voor je doen. Zo zijn er gegevens die alleen jij kunt weten en je dus ook zelf in dient te vullen. Daarnaast dien je de gegevens die al zijn ingevuld te controleren. Belangrijk is dat hier de tijd voor wordt genomen. Plan daarom een avond vrij, skip je favoriete serie en verzamel de juiste gegevens. Met de digitale checklist zie je gemakkelijk welke gegevens je nodig hebt.

Aangifte

Betaal ik belasting over een gift? Zijn mijn zorgkosten aftrekbaar? Om correct aangifte te kunnen doen dien je duidelijk in beeld te hebben welke posten aftrekbaar zijn en welke niet. Nu je alle correcte gegevens bij de hand hebt ga je achter je bureau zitten, zet je een sterke pot koffie en controleer je met behulp van de Aangiftechecklist welke posten van toepassing zijn op jouw situatie. Huur je momenteel een huis? Dan weet je dat de hypotheekaftrek niet van toepassing zal zijn op jouw situatie. Maar ben je starter en heb je samen met je partner jouw droompaleis gekocht in 2016, dan is dit een belangrijke post voor jou.

Belastingdienst man man

Aftrekposten

De Belastingdienst heeft netjes een overzicht gemaakt van de aftrekposten en de heffingskortingen. Door deze kortingen en posten toe te passen vul je correct je belastingaangifte in en kan het zijn dat je minder belasting betaalt. Wij selecteerden de meest gebruikte aftrekposten.

1. Studiekosten

Lesgeld, curcusgeld, collegegeld en examengeld. Al deze kosten zijn aftrekbaar. Dit geldt ook voor de studieboeken en benodigdheden die de onderwijsinstelling verplicht heeft gesteld.

2. Zorgkosten

Mits aan de voorwaarden worden voldaan, zijn de zorgkosten die in het desbetreffende jaar zijn gemaakt, aftrekbaar. Denk aan de kosten die zijn gemaakt bij een huisarts, tandarts of fysiotherapeut. Maar ook voorgeschreven medicijnen, steunzolen en revalidatie vallen hier onder.

3. Hypotheekkosten

Wanneer er in het afgelopen jaar een hypotheek is afgesloten, is de hypotheekrente (deels) aftrekbaar. Zo mag je de hypotheekrente aftrekken die is gebruikt voor het aankopen of verbouwen van een woning, de afkoop van rechten als erfpacht of de eenmalige financieringskosten.

Bepaal welke punten relevant zijn voor jouw situatie en neem de tijd voor je belastingaangifte. Trek er een avond voor uit, verdiep je in de aftrekposten en zorg dat je op tijd aangifte doet.