Bitcoins en andere digitale valuta = vermogen

Ja, dat had je misschien wel verwacht, maar we benadrukken het toch nog maar eens. De Belastingdienst was er echt vroeg bij, er werd namelijk in ’t aangifteprogramma van 2013 al gesproken over Bitcoins. Een allerminst nette prestatie, gezien het feit dat de Belastingdienst niet direct als de meest dynamische organisatie overkomt.

Nu weten we natuurlijk allemaal dat de overheid en dus de belastingdienst graag op de hoogte is van jouw financiële situatie. Je mag leven als een God in Frankrijk, maar dan wel volgens het boekje van de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan kun je vroeg of laat in een aardig lastig parket terechtkomen. Dat willen we natuurlijk voorkomen, dus zochten we uit hoe je nu om dient te gaan met jouw Cryptocurrency en wat de Belastingdienst daarover wil weten.

Waarom nu pas een ‘hot topic’ bij je aangifte?

Nou dat ligt eigenlijk meer bij onszelf, dan bij de Belastingdienst. Vanwege het feit dat het bezitten van en handelen in Cryptocurrency zo populair is geworden, gaat er voor steeds meer Nederlanders iets veranderen in het doen van hun aangifte. Kort gezegd: back in 2013 was het nog niet zo’n populair item als nu. De kans dat jij nu de bezitter bent van een portefeuille vol Cryptocurrency is vele malen groter dan vijf jaar geleden.

Als je vorig jaar pas Cryptocurrency hebt gekocht: lucky you, voor jou gaat deze vlieger (nog) niet op. De Belastingdienst hanteert namelijk een peildatum en deze ligt voor dit jaar op 1 januari 2017. Op dat moment wordt vastgesteld wat jouw vermogen was. Dit betekent dus dat aangeschafte Cryptocurrency van 1 januari 2017 of later niet wordt meegenomen in de berekeningen.

Nu wordt het spannend: de peildatum 1 januari 2017 is dus ook de datum waarop de waarde van jouw Cryptocurrency door de Belastingdienst werd vastgesteld. Destijds stond de koers van de Bitcoin rond de 1000 dollar. Het gaat er dus om dat je het vermogen van dat moment aangeeft in je aangifte. Ongeacht of de Bitcoin (of andere Cryptocurrency) op dat moment duurder of goedkoper was.

belastingdienst belastingaangifte bitcoins digitale valuta Crypto Cryptocurrency MAN MAN

Nog maar een klein percentage zit in Crypto

Ondanks het feit dat deze relatief jonge markt alweer een aantal jaren met ons is, zijn de Nederlanders toch niet echt te kenmerken als ‘early adopters’. Volgens onderzoek van Kantar TNS bezitten slechts 580.000 Nederlanders Cryptocurrency. Dat is iets meer dan 3% van de totale Nederlandse bevolking. Daarbij werd overigens opgemerkt dat de grootste hoeveelheid van deze groep hun Cryptocurrency pas vorige jaar hebben aangekocht. Voor deze mensen geldt: jullie hoeven volgend jaar pas rekening te houden met deze extra aangifte-post.

Wees gerust, betalen hoeft pas vanaf 25.000 euro of meer

Ja, is dat even een meevaller. Je hoeft namelijk pas belasting te betalen over je Cryptocurrency als je vermogen meer is dan €25.000 wanneer je alleenstaand bent. Mocht je getrouwd zijn of samenwonen, dan loopt dit bedrag zelfs op tot 50.000 euro. Om het geheel nog iets comfortabeler te maken loopt dit bedrag volgend jaar zelfs op tot €30.000 en €60.000.

Je zou denken dat met de astronomische bedragen in Crypto het behalen van deze grens vrij eenvoudig is, maar niets is minder waar. Het schijnt namelijk zo te zijn dat slechts 25% van alle mensen die in Crypto zitten, meer dan €1000 investeren. Enkel voor deze kleine groep mensen geldt dus dat ze verplicht zijn hun digitale valuta op te geven als vermogen. Het is nog steeds een potentieel waardevolle investering, dus instappen is beslist verstandig – mits je jezelf goed inleest.

Doe geen moeite om je grote vermogen te verbergen

Ja, je denkt vast en zeker, ‘ik ga de Belastingdienst niet wijzer maken dan ze al zijn’. Ergens begrijpen we die gedachtegang wel, maar toch kunnen we je adviseren omdat niet te doen. Het is namelijk zo dat – nu de algemene media er steeds meer over bericht – de controle op deze zaken steeds intensiever wordt. Er gaan grote bedragen om in deze markt en dat weten instanties ook.

Mocht je de gelukkige zijn en je Cryptocurrency op moeten geven – doe dit dan gewoon. Het is alles behalve prettig als je een brief ontvangt waarin staat dat je over de schreef bent gegaan en min of meer inkomensfraude hebt gepleegd. Daar wordt niemand vrolijk van. Als er iets onduidelijk is, of je hebt een hele specifieke vraag, dan kun je dit natuurlijk altijd aan ons laten weten.