Volwassenheid is een subjectieve zaak, gebaseerd op de emoties en uitdagingen die je meemaakt in je leven. Je ziet 40 jarigen, die zich gedragen als 18 jarige jochies en 22 jarige jongens die door de dingen die ze hebben meegemaakt de volwassenheid en discipline over zich heen hebben die menig man nooit zal evenaren. Volwassenheid betekent niet dat je een saai, degelijk leven moet leiden. Het betekent niet dat jij niet meer tot in de late uurtjes kunt feesten en gekke dingen kunt doen met je maten. Nee, volwassenheid wordt bepaald door levenservaring en houdt in hoe jij met bepaalde situaties omgaat. Het is daarom van belang dat we ons focussen op innerlijke groei en ons minder bezig moeten houden met de onnodige rompslomp om ons heen.

In de jarenlange tocht naar volwassenheid zul je situaties tegenkomen die je nuttige lessen zullen leren. Soms moet je keihard op je bek gaan, om vervolgens op weer op te staan en er voor te gaan. De volgende levenslessen zullen je helpen:

man man levenslessen

Stop met klagen

De grootste tijd- en energieverspilling van de dag. Deze twee punten zijn al schaars, dus waarom zou je jou waardevolle tijd en energie verspillen aan het klagen. Klagen over je studie, je werk, je vervelende collega’s of je ongezonde levensstijl. Allereerst wordt je er niet bepaald een leuker mens door. Als er namelijk iets vervelends is, is het wel een vriend die elke keer dat je ‘m ziet enkel klaagt. Daarnaast werkt klagen niet bepaald motiverend. Sterker nog, het brengt je zelfs in een negatieve spiraal. Het leven is jou niks schuldig en jij hebt zelf in de hand wat je ervan maakt. Stop met klagen. Ben je niet tevreden, verander de situatie. Omarm het onbekende en ga voor de uitdaging.

Praat met haar

Toen jij de kroeg binnenstapte was zij het eerste wat je zag. Jullie blikken kruisten elkaar en je voelt de behoefte om op haar af te stappen. Ze zit al meer dan tien minuten alleen en toch stap je niet op haar af. Anno 2016 wordt een man beoordeelt op zijn Instagram account en kijkt men enkel naar de looks. Klinkt cliché. Toch praten we te weinig met vreemden. Op een brakke zondag wordt ik in de supermarkt alleen al drie keer verliefd. Lach, zeg hoi en maak een praatje. En doe dat niet enkel wanneer je genoeg moed hebt na het drinken van tien glazen bier. Toon interesse en wees zelfverzekerd.

man man levenslessen 2

Ga sporten

Om meerdere redenen. Allereerst krijg je van sporten discipline. Iedereen denkt, wanneer hij/zij begint met sporten, dat je instant resultaat zult zien. Fout. waarschijnlijk moet je uit een aardig dal komen en zal het enige tijd duren voordat je resultaat zult zien en merken. Je zult doelen moeten stellen en hier naartoe moeten werken. Zonder dat je ook maar enig resultaat zult zien op het begin. Discipline. Pas wanneer je zelf gaat sporten ga je die afgetrainde dude bij het krachthonk niet enkel zien als een dom brok spieren, maar weet je hoeveel discipline en doorzettingsvermogen achter die biceps schuilt.

Daarnaast verschillen mentaal en fysiek groeien niet veel van elkaar. De #nopainnogain die onder menig Instagram foto staat klopt. En zo werkt het ook voor mentale groei. Wil je meer leren, sociale skills ontwikkelen? Dan moet je het onbekende opzoeken, elke uitdaging als een kans zien en je voor de volle 100% inzetten. Hoever deze kans ook uit je comfort-zonde ligt.

Tot slot maak je endorfine aan wanneer je sport. Dit geeft je lichaam en geest energie en vermindert stress. Geloof me, je zult je vele malen fitter en energieker voelen.

Denk na

We leven in een tijdperk waar we constant, maar dan ook letterlijk constant geprikkeld worden door sociale en veelal digitale meldingen en notificaties. Hierdoor zijn we zelf minder gaan nadenken. Alles wordt ons voorgekauwd en een mening wordt makkelijk overgenomen. En alles wat op het internet staat is waar. Hier schuilt het gevaar. Denk eerst zelf na voordat je actie onderneemt of een mening klakkeloos overneemt.

Lees meer & doe wat met de kennis

Ik kan iedereen aanraden om meer te gaan lezen. Iedereen heeft een onderwerp wat men aanspreekt. Toch leest men te weinig boeken. Het is verleidelijk om een kort artikel of samenvatting te lezen. Of erger, de verfilming kijken in plaats van het originele boek te lezen. Lezen geeft jou kennis. De zogenoemde input. Nu is het van belang dat je ook wat met die kennis doet in plaats van meteen het volgende boek open te slaan. Deel het ‘aha!’ moment met een vriend, schrijf een recensie of breng de de kennis die je hebt opgedaan in de praktijk.

man man levenslessen 4

You can’t create stuff without learning, but learning without creating stuff is also redundant.