Hoe kun je het beste bedwantsen bestrijden?

Om bedwantsen te bestrijden, is het cruciaal om grondig te inspecteren waar ze zich verstoppen. Wordt jouw slaapritme verstoord en heb jij deze vervelende beestjes in je bed aangetroffen? Dan moet je snel schakelen, omdat bedwantsen zich razendsnel voortplanten. Zo kun jij het beste bedwantsen bestrijden.

 

1. Zoeken, zoeken en nog eens zoeken

Bedden zijn lekker warm, dus daar vind je de meeste bedwantsen. De volwassen bedwantsen leven namelijk dicht op je huid. Ze steken hun zuigsnuit in je huid en zuigen bloed op. Intussen ontwikkelen hun eitjes en larven zich snel door de warmte en het vocht in je bed. Pak er dus een loep bij en check vooral de naden van je matras. Zie je daar groepjes van witte eitjes en piepkleine, rode tot bruine beestjes? Grote kans dat je de oorzaak van je jeuk, een van de symptomen van bedwantsen, hebt gevonden.

bedwantsen bestrijden

Ondanks dat hun voorkeur uitgaat naar je bed, wil dat niet zeggen dat ze niet op andere plekken zitten. Bij heftige plagen zitten de beestjes ook in gestoffeerd meubilair, tapijten en gordijnen.

2. Was beddengoed op 60 graden

Nummer #2 in het rijtje van manieren om bedwantsen te bestrijden is het beddengoed op 60 graden Celsius te wassen. Haal kussenslopen, lakens en dekens voorzichtig van het bed en plaats ze direct in een plastic zak. Sluit de zak goed af, zodat je de bedwantsen geen vrij spel geeft als je naar de wasmachine loopt. Daar leeg je de zak in de trommel. De zak gooi je meteen weg in de afvalbak buiten. Was al het beddengoed vervolgens 90 minuten lang op 60 graden. De hitte doodt gegarandeerd eitjes, larven en bedwantsen. Is de was gewassen en gedroogd? Leg het beddengoed niet terug voor je ook het matras hebt behandeld. Anders kan je daarna weer opnieuw beginnen.

3. Bedwantsen bestrijden met stoom

Een matras vol bedwantsen past natuurlijk niet in de wasmachine. Gelukkig is daar het stoomapparaat. Hiermee stoom je het matras op zo’n hoog mogelijke temperatuur, zodat ook hier de hitte fataal zal zijn. Als je dat hebt gedaan, moet je ook dit eerst goed laten drogen voor je het beddengoed er weer op legt. Anders gaat het schimmelen en daar heb je natuurlijk ook geen zin in.

bedwantsen bestrijden

4. Spuit met bedwantsen spray

Het kan zijn dat een behandeling met stoom niks uithaalt bij het bestrijden van bedwantsen, maar niet getreurd. Dan kan je gebruik maken van een spray om de bedwantsen te bestrijden. Dit spuit je in naden, kieren en hoeken van muren, vloeren of plafonds. Wel goed opletten, want je kan het niet overal sprayen, bijvoorbeeld op plekken waar je zit of ligt. Anders kom je zelf direct in aanraking met het gif. Vergeet ook niet om behandelde ruimtes goed te ventileren na een behandeling met de spray.

5. Stofzuigen tegen bedwantsen

Bedwantsen weten zichzelf goed te verstoppen. Je komt ze zoals gezegd ook tegen in muren, vloeren en plafonds. Stofzuigen met een krachtige stofzuiger helpt in veel gevallen. Je zuigt de dode of levende eitjes, larven en bedwantsen op. De ‘stofzuig-methode’ is echter geen methode op zich: het is het meest effectief als je oppervlakken eerst behandelt met stoom of bedwantsen spray. Dit is dus een extra optie bij het bestrijden van bedwantsen.

6. Laat het door een professional doen

Al deze moeite kan je natuurlijk ook lekker uitbesteden. Het komt namelijk zelden voor dat je zelf slaagt in het bedwantsen bestrijden. Want ook al gebruik je nog zoveel spray of stoom: de bedwants plant zich erg snel voort. Zo komen er per dag al zestig nieuwe eitjes bij. Vraag daarom zo snel mogelijk om hulp bij een ervaren ongediertebestrijder. Hij of zij beschikt namelijk over nóg effectievere middelen om voorgoed af te rekenen met jouw bedwantsenplaag. Zodat jij daarna weer met een gerust hart je bedje op kan zoeken.