In Black Smoke Rotterdam komen BBQ-culturen uit alle windstreken bijeen in één uniek BBQ-restaurant, gevestigd op een eveneens unieke locatie. De iconische Van Nelle Fabriek heeft sinds 2014 de status van Unesco Werelderfgoed. De missie van de oprichters is om met Black Smoke Rotterdam gasten de veelzijdigheid van koken op open (houtgestookt) vuur in al zijn facetten te laten proeven én te laten beleven op een voor Nederlandse begrippen ongekende wijze. ‘Next level BBQ’, zoals de founders het noemen. Inspiratie deed Jord op tijdens zijn de vele reizen waar hij de BBQ-culturen uit alle werelddelen beproefde, van Zuid-Afrika tot Australië, van Zuid-Amerika tot Lapland.

Black Smoke interieur_by_jord_Althuizen-16

Hell’s kitchen

Het hart van de venue bevindt zich een imposante openkeuken waarin global-inspired BBQ centraal staat. In een zinderende hell’s kitchen die is uitgerust met stoere BBQ-tools met kettingen, roosters, stalen ketels, dampende smokers en sissende plancha’s worden de Black Smoke-gerechten à la minute in het zicht van de gasten bereid. Van klassieke yankee-style ‘low & slow’ BBQ-gerechten uit rechtstreeks uit de VS geïmporteerde smokers tot ‘hot &fast’ assado-style Zuid-Amerikaanse BBQ-klassiekers. Maar ook authentieke tandoori kleiovens (voor onovertroffen Indiaas naanbrood) en de Japanse hibachi-grill, voor het bereiden van verfijnd Asian-BBQ-food, ontbreken niet.

Custo built vleeskoeling

Een blikvanger is de custom built experimentele vleeskoeling van 8 m2. Black Smoke is reuzetrots op de samenwerking met de allerbeste slagers waaronder de branche-erkende meesterslagers van Chateaubriand uit Heemstede en Ter Weele uit Oenen. In deze reusachtige koeling annex vitrine worden de fraaiste stukken premium meat van uiteenlopende rassen afgehangen en gerijpt en getoond alsof het een trofeekast betreft. De vleescreaties worden via een railsysteem getransporteerd naar de keuken, om hun weg te vervolgen naar asadokruis, spit of smoker. Een dergelijk railsysteem wordt doorgaans alleen in grote zelf slachtende slagerijen toegepast en is een creatief idee van Architect Kurt Hereygers van Not Before Ten.

Spare Rib rotterdam

Chef’s table

Spectaculair is ook de chefs table (tot twintig personen) met uitzicht op dat deel van de kolkende keuken waar de asadokruizen, vuurgestookte rotisserie grills en parilla’s staan. De Zuid Amerikaanse parilla bestaat uit een Vvormig rooster dat schuin boven smeulende kleine gloeiende kooltjes van hout en houtskool hangt. Voor het oog van de aangeschoven gasten roosteren de BSpitmasters live bombastische stukken vlees, tot aan complete varkens, lammeren en geiten aan toe.

Food: méér dan tempel voor vleeshedonisten

Vleeshedonisten komen bij BS volop aan hun trekken met kickassburgers (de zogenoemde ‘suicide burgers’) en Texas-style brisket (puntborst) die ruim zestien uur op lage temperatuur is gegaard. Of onovertroffen, met speciaalbier geglaceerde, pork belly ribs van Duke of Berkshire-varken. Maar Black Smoke is méér dan alleen een tempel voor vleeshedonisten. Jord: “We willen culinair vernieuwen zonder de traditionele waarden uit het oog te verliezen. Authentieke BBQ-technieken, smaken en bereidingen van over de hele wereld mixen en matchen we met Europese flair. Met inspiratie die we hebben opgedaan van rammelige BBQ-joint tot sterrenzaak.” Het resulteert in een kaart met robuuste BBQ-gerechten die worden afgewisseld met lichtere visen groentegerechten waarin subtiele smaken, frisse zuren, smaaknuances en verfijnde presentaties de hoofdrol krijgen. Zo kan de vega-lover er terecht voor bijvoorbeeld gegrilde watermeloen (met buffelricotta , citroencrème en zwarte-olijfcrumble), gerookte polentacake (met gekarameliseerde sinaasappel en raita) en geroosterde steak van knolselderij met kombubouillon.

bbq-restaurant rotterdam

De zaak, gevestigd in de grote voormalige bedrijfsbrandweerkazerne, is ruim 1.100 vierkante meter (160 zitplaatsen) groot, heeft een royaal terras (200 zitplaatsen) en is daarmee het grootste open vuur BBQrestaurant van Nederland. Het terras heeft een Venezolaanse buitenbar waar premium cocktails worden gecombineerd met Latino-infused borrelbites van de parilla’s en houtskoolovens. De ruimte binnen is opgedeeld in verschillende zones, met plek voor intieme tafels voor twee tot ruimten voor groepen. Een prominente plek is er voor de next level Black Smoke cocktailbar. Hier stirren, shaken en blenden head bartender Donald Simons (meervoudig internationaal cocktailkampioen) en zijn team eigenzinnige crafted cocktails. Inclusief de signature BS drinks waar zelf de meest doorgewinterde cocktailcracks van onder de indruk raken. Denk: brisket-infused bloody mary’s en classics in een met hout en kruiden gerookt glas als ook cocktails met huisgemaakte siropen en kruidenbitters, limonades en ice-teas. De bar is ook het decor voor de clubnights en special events die in Black Smoke worden georganiseerd. Vurige events mét attitude (indachtig Black Smokes BBQ-BoozeAttitudemotto) en sparkling party-vibes, georganiseerd in samenwerking met nationale en internationale DJ’s en special guests.

Team

De keukenleiding is in handen van head-chef Sander Fiets. Hij is geschoold bij C.E.O. Baas van het Vlees van sterrenchef Mario Ridder en heeft zich bewezen als head-chef bij de Harbour Club in Rotterdam. Binnen Black Smoke zal hij, ondersteund door twee souschefs en het keukenteam, zijn diepgaande kennis van vis en vlees toepassen in het inferno van de Black Smokekeuken; met een servies dat naar verwachting de 300 couverts per avond zal overtreffen. Ofwel: high quality, high volume. Restaurantmanager is Annet Wevers, een rising star uit de Vlaamse gelederen van Kasper Stuart. Zij heeft geruime tijd haar sporen verdiend als assistent-manager bij Brasserie Appelmans, een ijzersterk horeca-concept dat geroemd en geliefd is in Antwerpen. Zij zal erop toezien dat de ongekend kwalitatieve Vlaamse service zijn weg gaat vinden naar de Rotterdamse vestiging.

cocktails rotterdam

Reserveren

Vanaf woensdag 12 juni is Black Smoke Rotterdam officieel geopend. Het is nu al mogelijk om je tafel te reserveren.