Oorzaadjes zouden de ‘oplossing’ kunnen zijn voor een ernstig syndroom

Giselle Boxer, een 31-jarige vrouw uit Sheffield, maakte indruk door een recordaantal van zes investeringsaanbiedingen te ontvangen tijdens haar pitch. Ze vertelde haar verhaal over hoe ze op jonge leeftijd werd gediagnosticeerd met ME/CVS (myalgische encefalomyelitis), een chronisch vermoeidheidssyndroom.

CVS is een langdurige aandoening met diverse symptomen, waarvan extreme vermoeidheid het meest voorkomend is. Andere symptomen zijn onder andere slaapproblemen, cognitieve en geheugenproblemen en spier- of gewrichtspijn. Er bestaat momenteel geen genezing voor CVS, maar behandeling richt zich op het verlichten van symptomen.

Giselle beweerde dat ze dankzij haar persoonlijke genezingsreis met behulp van dieet, acupunctuur, Chinese kruiden en oorzaadjes binnen 12 maanden was hersteld. Ze presenteerde de oorzaadjes als een oude Chinese geneeskundige tool. Deze zaadjes werden op het oor geplakt om druk uitoefenen op zenuwuiteinden zodat de pijn verlicht werd.

Hoewel ze uiteindelijk een investering kreeg van Steven Bartlett, een Britse ondernemer en podcast-maker, heeft haar product sinds de uitzending controverse veroorzaakt. Het Britse goede doel Action for ME heeft ernstige zorgen geuit over de promotie van het product. Ze beweren dat de claims die Giselle tijdens haar pitch maakte ongeoorloofd zijn.

De Advertising Standards Authority heeft meldingen ontvangen over deze ‘ongeoorloofde claims’. Medische professionals en patiĆ«nten met CVS hebben geklaagd dat het product valse hoop geeft aan kwetsbare zieke mensen. Als reactie hierop heeft de BBC besloten om de aflevering van Dragons Den uit iPlayer te verwijderen.

BBC haalt Dragons’ Den aflevering offline

Een woordvoerder van de BBC benadrukte dat het tonen van producten in het programma niet als goedkeuring gezien moet worden. Er wordt gezegd dat ze serieus moeten luisteren naar zorgen die door campagnegroepen geuit worden. Momenteel is de aflevering niet beschikbaar op iPlayer terwijl er onderzoek wordt gedaan naar de veiligheidszorgen rondom het product.