‘Project Seacret’: een poging om de Porsche weer te laten leven

Ook al leek de kans klein dat de Porsche Cayman nog terug zou keren in oude staat, ging de Duitse zaak uit Solingen de uitdaging aan. Zo werkt het dashboard niet, de auto start en rijdt niet en de motor van de Porsche zit bovendien vast. De schade is dus erg groot en het gaat niet om een simpel opknapklusje. RS Dynamics spreekt daarom van ‘Project Seacret’, waarin ze proberen de Porsche weer tot leven te wekken.

 

Schade door overstromingen en aardverschuivingen

Uiteraard is het een raar verhaal dat zo’n prachtige auto drie dagen lang onder de modder komt te staan. Daar zit ook een bijzonder verhaal achter. De eigenaar van de Porsche 718 Cayman GT4 RS, had de sportwagen in een Sloveense ondergrondse garage gestald. Hij ging ervan uit dat de auto hier veilig stond en beschermd zou zijn tegen weer en wind. Hier zou de sportwagen een aantal dagen wachten op een beurt bij een wrapshop. Het plan was namelijk dat de auto afgewerkt zou worden met een matte lakbescherming. Die wrapshop zou de wagen echter nooit bereiken, want op drie en vier augustus vertrok zich een ramp. Slovenië kreeg namelijk te maken met storm en hevige regenval. Door deze extreme regenval ontstonden er diverse overstromingen en aardverschuivingen. Helaas wist het regenwater ook de ondergrondse garage binnen te dringen.

‘Project Seacret’ op sociale media

Een nieuwe Porsche Cayman kan heus wat regenwater hebben, maar deze overstromingen en aardverschuivingen gingen de pet van deze auto te boven. Hoewel de wagen slechts 758 kilometer op de teller had staan, werd de sportauto total loss verklaard door de verzekeringsmaatschappij. De Porsche was volledig in de modder ondergedompeld en dus niet meer bruikbaar. De wagen werd verkocht aan een bedrijf in Frankfurt. Via dit bedrijf kwam de Porsche uiteindelijk bij RS Dynamics terecht. RS nam de verantwoordelijkheid om de auto volledig te restaureren en weer rijdend te maken. Het bedrijf nam ons mee in dit project door middel van filmpjes op TikTok en Instagram. Hierin laten de Duitse automonteurs zien hoe ze de auto stap voor stap weer tot leven wekken. De monteurs noemen de uitdaging het ‘Project Seacret’.

@rsdynamics_ pre-cleaning of the dashboard before detailing process. 🎥 by @salvo russo #theseacret #porschegt4rs #flooded #floodedcar #flooding #flood #porsche #rsdynamics #carwash #detailing ♬ Originalton – RSDYNAMICS

Grote schade onder de motorkap van de Porsche

Aanvankelijk leek de schade nog redelijk beperkt. Toen de wagen in Solingen arriveerde, leek een reanimatie van de wagen geen onmogelijke opgave. De daadwerkelijke schade kwam pas écht aan het licht toen de monteurs van RS Dynamics de binnenzijde van de auto bekeek. Het gaat om grote schade onder de motorkap, maar ook de bekleding en het interieur zijn niet bespaard gebleven. Overal waar je kijkt zit modder. Sommige plekken in de wagen waren zelfs groen uitgeslagen. Uit de video’s van het Duitse autobedrijf blijkt dat ook alle elektronica onder het dashboard is aangetast door de modder. Het lijkt allemaal onbegonnen werk, maar RS Dynamics laat zich niet zomaar kennen.

Flinke winst bij volledige restauratie

Als het Duitse autobedrijf erin slaagt om de auto weer aan de praat te krijgen, kan dat uiteraard flink wat centen opleveren. Zonder extra’s kost de auto in nieuwstaat al zo’n 220.000 euro in Nederland. Ook tweedehands levert een Porsche Cayman aardig wat duiten op. Vooral deze sportieve variant van de Cayman. Deze specifieke wagen beschikt over 500 pk en kan een topsnelheid bereiken van maar liefst 315 km/u. De auto heeft slechts 3,4 seconden nodig om van 0 km/u naar 100 km/u te gaan. Toch is er veel voor nodig voordat deze Porsche Cayman weer kan voldoen aan deze prestaties. Bijna alle onderdelen moeten namelijk vervangen worden. Zo zit het hele interieur onder bruine moddervlekken en alle elektronica heeft waterschade. Al deze onderdelen moeten dus worden vervangen en ook de motor moet volledig uit elkaar gehaald en schoongemaakt worden.

@rsdynamics_ before & after #porschegt4rs #porschegt4rsweissach #flooded #flood #dubaicars #theseacret #rsdynamics #gt4rs #rebuild ♬ Originalton – RSDYNAMICS

Voorlopig blijven de monteurs van RS Dynamics ploeteren op de restauratie van de Porsche Cayman. Of ze de uitdaging gaan halen is dus nog onbekend, maar het mag duidelijk zijn dat het Duitse autobedrijf niet bij de pakken neer gaat zitten. Het is de moeite wel waard, want er valt een dikke winst te halen voor RS Dynamics.