First they got the coke. Then they got the money. Now the Colombian cartels want the power. Let the drug wars begin

Dit is de slogan waar de eerste kijkers getriggerd mee werden. En de grote massa volgde. Letterlijk iedereen heeft seizoen 1 van Narcos gezien. De bloedstollende verhaallijn, goede dosis actie en eindeloze hoeveelheid money en cocaine zorgde voor een verslavend effect waardoor men Narcos niet als ‘serietje’ erbij kan hebben. Nee. Narcos kijk je binnen één dag, alle afleveringen, achter elkaar.

Narcos wordt verteld vanuit het perspectief van DEA agent Steve Murphy’s en volgt zijn turbulente, hectische leven waarbij hij zelf oog-in-oog komt te staan met druglord Pablo Escobar. 50% van de dialogen zijn in het Spaans en toch zit jij bij iedere aflevering op het puntje van je stoel. Waar Netflix het nieuwe seizoen van Narcos aankondigde en wij je de nieuwe trailer lieten zien lees je hier alles wat je moet weten over Narcos voordat je aan seizoen 2 begint.

narcos pablo escobar man man

Wat gebeurde er in seizoen 1

In het eerste seizoen maken we kennis met Pablo Escobar. Gespeeld door Wagner Moura. Hierbij worden zowel de goede als slechte kanten van Pablo gelijkwaardig naar voren gebracht. We zien dat Escobar zowel een Robin Hood rol vervult voor de locale Colombianen, maar ook een grote bedreiging vormt voor de Amerikanen. Regisseur José Padilha hecht meer waarde aan het gevoel en de beleving van de serie dan de waarheidsgetrouwheid. Zo zien de de glorie en de schoonheid van Colombia en worden we bij aflevering 1 al meegesleept in het bijzondere verhaal vol corruptie, geweld, afpersingen en drama.

We zien in seizoen 1 vooral de opkomst van de nog jonge Pablo Escobar, afgewisseld met real-live archiefbeelden over Colombia en de VS. Waar Pablo en consorten ‘klein’ begonnen, zijn ze in de loop van het seizoen uitgegroeid tot een wel geoliede cocaine verstrekkende machine die als grootste exportland de VS heeft. Naast de verhaallijn omtrent het kat- en muisspel van het drugskartel en de DEA zien we het dubbelleven wat Pablo leidt en krijgen we inzage in zijn gedachtes en ambities.

alles weten narcos man man 3

Wat kunnen we verwachten in seizoen 2

It’s all about Pablo on the run. It’s from the day Pablo escapes to his death.

Het heerlijke docu-serie gevoel zal ook in seizoen twee rijkelijk aanwezig zijn en zal hoogstwaarschijnlijk eindigen met Pablo Escobar’s dood. Overigens geen spoiler, maar een feit want regisseur Moura zegt zelf ‘It’s all about Pablo on the run. It’s from the day Pablo escapes to his death’. Een opmerkelijk verschil ten opzichte van seizoen 1 is dat seizoen 2 slechts over één maand van het leven van Pablo gaat.

alles weten narcos man man

Deze 15 feiten omtrent Narcos en de echte Escobar wist je nog niet

1. Narcos was van origin bedoeld als film. De regisseurs discussieerden over hoe ver ze de diepte in wilden duiken met het verhaal en welke karakters uitgelicht zouden worden. Al snel werd duidelijk dat het verhaal over Escobar zoveel informatie, dialogen en types had, dat dit way too much content voor een film was. Het moest een serie worden.

2. De Braziliaanse acteur Wagner Moura sprak voorafgaande aan de serie slecht Spaans. Hij nam Spaanse les aan een lokale universitet en ging Pablo Escobar als een soort obsessie zien. Moura wilde alles, maar dan ook alles over de druglord te weten komen.

3. Moura moest 18 kilogram aankomen om de rol van Pablo te kunnen spelen. Zelfs nadat de acteur in deze mate was aangekomen moest hij een ‘neppe bierbuik’ dragen om het postuur van Escobar te evenaren. Escobar rookte namelijk de hele dag door wiet en at daardoor alles wat los en vast zat.

4. De regisseurs waren geïnspireerd door de film Goodfellas.

5. De echte Escobar moest maandelijks $2500,- aan elastieken-bandjes kopen zodat hij z’n cash bij elkaar kon houden.

6. Grofweg 10% van al het geld van Escobar werd jaarlijks opgegeten. Ja, opgegeten. Door ratten. In totaal zijn er miljarden dollars cash opgegeten.

7. Pablo kocht zelfs een vliegtuig, speciaal om zijn geld mee te vervoeren.

LUIS GUZMAN (L) and WAGNER MOURA (R) stars in NARCOS. NARCOS S01E02 "The Sword of Simon Bolivar"

8. Escobar ‘verdiende’ zoveel geld, zo snel dat hij een stapel van twee miljoen dollar in brand zette om zijn dochter warm te houden terwijl ze op de vlucht waren.

9. Escobar’s huis, Hacienda Napoles was gebouwd op een landgoed van 5000 hectare land met zelfs een dierentuin. Na Escobar’s dood verviel dit tot een ruïne, bezet door 20 nijlpaarden.

10. Pablo’s grootste angst was uitgeleverd worden aan de V.S. Hij was bang om de laatste jaren van zijn leven te slijten in de Amerikaanse cel. Ter preventie bood hij zelfs aan de Colombiaanse staatsschuld af te lossen om overgedragen te kunnen worden. Dit was toch slechts 10 miljard dollar.

11. Rond 1980 was 80% van de cocaine die geconsumeerd werd afkomstig van Escobar. 4 van de vijf lijntjes genuttigd in Amerika was afkomstig direct van Escobar.

12. In 1989 kreeg Escobar de 7e plek op de lijst rijkste mensen ter wereld.

13. Escobar was direct verantwoordelijke voor zo’n 4000 moorden. Hieronder vielen zo’n 200 rechter, 1000 politieagenten, journalisten en ambtenaren.

14. Naast al deze moorden was Escobar tegelijkertijd bezig met het bouwen en renoveren van scholen, parken, stadions en ziekenhuizen. Door heel Colombia. Hierdoor kreeg Escobar de bijnaam ‘Robin Hood’.

15. De zoon van Escobar veranderde zijn naam van Juan Pablo Escobar naar Sebastián Marroquín. Hij schreef een boek over zijn vader waarin hij zijn vader niet als held weerspiegelde.

“very far from being a hero—I always say if someone reads my book and wants to be Pablo Escobar, then I did a bad job.”

alles weten narcos man man 5