Moment voor besef

Jeremy Pearson, een onderzoeker van de Britse Hartstichting, geeft aan dat dit een serieuze wake-up call voor veel landen met een ruimhartig alcoholbeleid is. De studie bewijst dat mensen die meer dan zeven glazen alcohol per week drinken gemiddeld eerder aan hun einde komen dan mensen die geheel nuchter blijven.

Gevolgen alcohol MAN MAN

Bij nog meer alcohol loopt het risico nog verder op. Wanneer een man vanaf zijn veertigste 14 glazen alcohol per week drinkt, sterft hij gemiddeld een kleine twee jaar eerder dan zijn geheel nuchtere mede man. Doorgerekend betekent dit dat elk glas de levensverwachting van een 40-jarige verkort met 30 minuten.

David Jernigan, alcoholonderzoeker van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit stelt het volgende: “Dit betekent dat wie werkelijk belang hecht aan een lang leven, simpelweg zijn alcoholgedrag moet controleren’.

Wereldwijd onderzoek

Het onderzoek is een combinatie van maar liefst 83 alcoholstudies uit negentien verschillende landen. 600.000 proefpersonen werden voor langere tijd getest. De focus lag voornamelijk op hartaanvallen, hartfalen en andere hartaandoeningen. Vooral dit laatste kwam bij zware drinkers aanzienlijk vaker voor. Dit is volgens onderzoekers te wijten aan een schommelend cholesterolniveau en hoge bloeddruk.

Gevolgen alcohol MAN MAN

Toch zijn er internationaal nog veel verschillen. Al sinds 2015 adviseert de gezondheidsraad in Nederland niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. In de VS, Canada en Zweden ligt dit advies op maximaal veertien glazen en in Spanje & Roemenië zijn dit er zelfs twintig.