Wanneer je schulden hebt
In box drie van het formulier van je belastingaangifte, moet je een hele hoop invullen over sparen en beleggen. Veel mensen weten echter niet dat je verschillende kosten er af mag trekken als je schulden hebt van over de €3200,-. Deze kosten kunnen van alles zijn, zoals: schuld voor de financiering van een vakantiehuis, toeslagen die je moet terug betalen, een bedrag van het persoonsgebonden budget dat je moet terug betalen, schuld door een schenking op papier, roodstand bij de bank, een lening voor een auto; en zo zijn er nog een hele hoop andere aftrekkosten.
Je overige ziektekosten
Voor de meeste ziektekosten ben je wel verzekerd. Daarom zijn de ziektekosten die je af mag trekken vaak beperkt. Waar de meeste mensen niet voor verzekerd bent is een bezoek aan de mondhygiënist, fysiotherapeut en logopedist. Deze kosten mag je dus altijd aftrekken. Ook wanneer je voorgeschreven medicijnen zelf moet halen of je een vast voorgeschreven dieet volgt, mogen deze kosten eraf.
Geld aan goede doelen
Ben jij altijd een vrijgevig persoon en geef je eens per maand geld aan een goed doel? Dan mag je deze kosten van je belasting aftrekken. Er zit alleen wél een addertje onder het gras. De giften die je afgeeft moeten bij elkaar wel meer zijn dan 1 procent van je drempelinkomen, en er zit een minimum aan van €60,-. Elke euro die daar boven valt mag je wel aftrekken.
Reiskosten
Ga jij met je auto of je fiets naar je werk? Dan mag je niets aftrekken van je belasting. Je werkgever mag overigens wél maximaal 19 cent per kilometer vergoeden. Als je met het OV naar je werk gaat mag je wel bepaalde vaste kosten aftrekken. De hoogte van het bedrag ligt aan hoe vaak en hoe ver je per dag moet reizen. Deze informatie vind je allemaal in de reiskostentabel op de website van de belastingdienst.
Er zijn nog meer aftrekposten dan die die je hier boven leest. Zoek alles eerst even goed uit voordat je je belastingaangifte gaat invoeren. Wie weet bespaar je meer geld dan dat je lief is.