Waarom jij moe bent na het eten

De maaltijd die je eigenlijk meer energie had moeten geven, geeft precies het tegenovergestelde effect. Je hoofd voelt zwaar aan, je oogleden gaan hangen en je wordt ineens heel moe na het eten. Dit gebeurt na het avondeten, maar ook na het eten van je lunch. De oorzaak van dit fenomeen is lastig te achterhalen. Er worden verschillende theorie├źn op losgelaten, maar de meest waarschijnlijke oorzaak is de biologische klok. Sander Kersten, hoogleraar voedingswetenschappen van de Wageningen Universiteit, legt uit dat je door de dag heen allerlei fasen doorloopt. ‘Je alertheid, bloeddruk, hartslag, bloedsuikerspiegel, temperatuur, hersenfunctie en je stofwisseling: alles heeft een ritme’, vertelt Kersten.

Kersten legt uit dat bij de meeste mensen een dal in hun alertheid is te zien rond twee uur in de middag. Dit valt vaak samen met de periode na lunchtijd. Dit is een natuurlijk ritme, en heeft niks te maken met het eten van je lunch. Dit dal in je alertheid treedt op omdat je lichaam switcht van zenuwstelselstand. Hier heb je er twee van: een die werkt als je stress hebt of actief bent, en een die je gebruikt in rust.

Rond een uur of twee in de middag zorgt je biologische klok ervoor dat de zenuwstelselstand, die je tijdens rust gebruikt, de overhand neemt. Dit zorgt uiteindelijk voor het slaperige en vermoeide gevoel na het eten van je lunch.

waarom is er een after dinner dip zo moe na eten

Heeft het eten van je lunch of diner dan niks te maken met de after dinner/lunch dip? Het is een wisselwerking, vertelt Kersten. Je biologische klok stelt zich in aan de hand van wanneer jij eet. Het krijgt zo een eigen ritme. Kersten beweert dan ook dat wanneer je een keer de lunch overslaat, de dip een stuk minder erg zou zijn.

Hoe kan je een after dinner dip voorkomen?

Kersten heeft een aantal tips die de after dinner dip zouden moeten verminderen of zelfs voorkomen. Om te beginnen met misschien wat minder eten en maatregelen nemen om de dip te minderen. Denk dan bijvoorbeeld aan een motiverende locatie en een actieve houding. Een rondje lopen is de oplossing voor het voorkomen van een after dinner dip.

Ben je soms inspiratieloos voor het maken van je lunch of diner? Lees het artikel over het bereiden van drie gezonde maaltijdsalades.