Moderne technologie gecombineerd met ouderwets ambacht
Laten we eerlijk zijn: het merendeel van de hedendaagse horlogerie kent een absurd grote hoeveelheid eenheidsworsten. Menig duikhorloge, menige chronograaf, ze komen allemaal uit hetzelfde potje saus. Tuurlijk, de essentie van een dergelijk horloge is hetzelfde, dus overeenkomsten zijn er altijd. Het lijkt er echter steeds meer op dat zelfs gevestigde merken en grote namen niet meer hun best doen om iets creatiefs te bedenken.
Als er dan een merk voorbij komt waarbij de eerste indruk doet vermoeden dat er iets speciaals gaande is, dan zijn wij al gauw bovengemiddeld enthousiast. Zo kwamen we in aanraking met Holthinrichs Watches. Het merk is alweer enige tijd gevestigd in de Nederlandse horlogewereld, maar dat maakt het niet minder interessant om te belichten.
De essentie van Holthinrichs ligt bij het combineren van moderne technologieën (3D-printing) met ouderwets ambacht: handwerk en respect voor de tradities van horlogemakerij. De bedenker achter het merk – Michiel Holthinrichs – is een afgestudeerd architect met een voorliefde voor vintage. Vintage auto’s (voornamelijk Peugot), vintage kledij en last but not least: vintage horloges. Een interessante lijst aan ingrediënten die samen een minstens zo interessant horlogeconcept vormen.
Met de passie voor architectuur een horloge vormgeven
Het mooie aan Holthinrichs Watches zit ‘m in het combineren van een bepaald gedachtegoed met regels die hun oorsprong vinden in de architectuur. Het ontwerp kent bijvoorbeeld diverse aspecten die van groot belang zijn voor architecten. Zo is ieder aspect afgewogen om te passen in het totaalplaatje – geen enkel element in het ontwerp werkt storend voor het ander. De indexen zijn precies lang genoeg en in verhouding met de wijzers – de sub-dial is exact het juiste formaat voor een kloppende harmonie met de rest van de wijzerplaat. Kortom, achter alles wat je ziet zit een weloverwogen besluit en een zeer duidelijke visie.
Logischerwijs heeft Michiel Holthinrichs er dan ook voor gekozen om z’n eerste horloge op toepasselijke wijze om te dopen tot ‘Ornament 1’. Daar ‘het Ornament’ vaak een bouwkundige toevoeging omvat én tevens het totaalplaatje opluistert. Een prachtige keuze voor een horloge dat zo gebalanceerd is en tevens de drager complimenteert. Iets waar wij als horlogeliefhebbers dan ook erg enthousiast van worden.
Bovendien is de kunde die zich schuilhoudt achter het eindproduct er een die we te weinig zien in de horloge-industrie. Het merendeel wordt gekenmerkt door doodeenvoudige copy-paste benadering. Juist daarom is het mooi om te zien dat er zo eens in de zoveel tijd een andere wind waait. Ditmaal in de vorm van de Ornament 1 gemaakt door Holthinrichs.
Made to measure
Het opzetten van een horlogemerk is beslist geen eenvoudige taak. In het geval van Michiel is dit misschien zelfs zacht uitgedrukt. De jonge architect had namelijk de wens iets te maken wat tot op heden aardig uniek is te noemen. Het proces van 3D-printing maakt dat er maandenlange mislukte pogingen nodig waren om uiteindelijk een uitproduct te verwezenlijken dat voldoet aan de hoge standaard die de horlogemaker zichzelf had gesteld.
De kast, met al z’n micron-afmetingen en details moest en zou gemaakt worden door middel van 3D-printen. Omdat deze techniek nog vrij nieuw is, waren er maar weinig bedrijven in staat om te voldoen aan de eisen voor de Ornament 1. Het resulteerde in een lange zoektocht, avonden vloeken en meer hobbels op de weg dan wenselijk. Juist daarom is het bijzonder dat Holthinrichs Watches uiteindelijk is ontaard tot een internationaal gerespecteerd product – met allure.
Een horloge dat zich kan meten met andere kunstwerkjes
De Holthinrichs Ornament 1 is een horloge dat zoals gezegd traditioneel vakmanschap combineert met moderne technologie. Het is verre van een eindproduct wanneer de kasten uit de 3D-printer komen. Wat volgt is uren aan polijsten, stijlen en ‘finishen’ om een horloge te realiseren dat gelijk staat aan het ambacht ‘horlogemaker’ zoals het ooit ontstond.
Michiel Holthinrichs lijkt in alles een weloverwogen keuze te maken. Niet alleen heeft hij grenzen opgezocht voor de productiewijze van z’n bijzonder ogende horloge, hij heeft tevens gefocust om kwaliteit op alle fronten. Dit resulteert in een horloge dat wordt ‘aangedreven’ door het kwalitatieve ETA/Pesseux 7001 Elaboré uurwerk. Een handopwinder van niveau, met de juiste afmetingen voor het magnifieke jasje dat eromheen zit.
Juist door die combinatie, de kwaliteit en de originaliteit, heeft Holthinrichs een kunstwerkje neergezet. Een proces van vallen en opstaan heeft geresulteerd in het – in mijn ogen – zoveelste product dat bewijst dat Nederland wel degelijk meedoet in de horlogerie. Tuurlijk, het eindproduct is er een wat je moet aanspreken (of niet), maar je kunt niet om het vakmanschap heen.
Holthinrichs Watches bewijst dat innovatie nooit stopt
Het is prachtig om te zien dat een dergelijk traditioneel product op dergelijke wijze wordt gefabriceerd. Zoals onze ouders altijd zeggen dat ‘vroeger’ alles beter was en wij daar dan tegenin gaan met de positieve aspecten van de moderne tijd, zo heeft Michiel Holthinrichs z’n horlogemerk verwezenlijkt. De verfijnde kunst van horlogerie in stand houden en complimenteren met moderne technieken. Het resultaat mag er wezen. Een serieus item, met serieuze kwaliteit.
Mocht je gegrepen zijn door het ontwerp, het verhaal erachter of beiden – bekijk dan eens de website. Je zal merken dat het niet stopt bij een kast die uit de 3D-printer komt, maar ook emaille wijzerplaten met hand-geverfde patronen maken deel uit van z’n horloges. Bovendien is op aanvraag meer mogelijk dan je durft te denken, dus wat betreft grenzen verleggen zit het wel snor bij Holthinrichs.