Burger maken

Burger restaurants, Nederland zit er vol mee. Al eerder schreven wij over de beste plekken om hamburgers te eten in Groningen, Limburg en Utrecht Maar een zelfgemaakte burger is natuurlijk het best. Het allermooiste is nog dat je (bijna) alles tussen die twee halve bollen kunt stoppen. Zo zijn bacon, kaas en tomaat veel gebruikte supplementen op onze homemade burgers. Maar het kan nog veel beter.

De ultieme home-made burger

Ingrediënten:

  1. Kies je broodje. Dit kan een zacht of knapperig bolletje zijn. Een Italiaanse bol, een ciabatta, een pistolletje, het maakt niet uit, zolang jij het maar lekker vindt.
  2. Neem vlees van goede kwaliteit. Haal bijvoorbeeld je vlees bij de slager. Rundergehakt, blackangus, wagya beef, lamsvlees, kip, pulled pork, garnalenburger of toch liever vegetarisch.
  3. De volgende stap, en volgens MAN MAN één van de belangrijkste: de kaas. Cheddar smelt het beste, maar je kunt ook kiezen voor blauwe kaas, mozzarella of geitenkaas.
  4. De topping, nu kun je losgaan. Kies bijvoorbeeld een gebakken ei, avocado, bacon, sla, gebakken uitjes, augurk, champignon, patat, (jalapenño) pepers en/of paprika om je burger nog lekker te maken. Alle ingrediënten kunnen natuurlijk ook nog op verschillende manieren bereid worden.
  5. Mayonaise, ketchup, mosterd, chilisalsa, barbecuesaus, chipotlesaus, hummus of knoflooksaus, met een lekkere saus maak jij je burger helemaal af. De saus zelf maken is natuurlijk het allerlekkerst.
  6. Ben jij een grote eter? Dan kan je altijd nog een portie (zelfgemaakte) friet of een salade erbij namen.

Zoete aardappelfrietjes MAN MAN

De MAN MAN-burger

  1. Wij gebruiken voor onze burger een hamburgerbroodje. Je weet wel, zo een die zo lekker knapperig wordt als je hem 15 seconden op de gril legt.
  2. Rundergehakt halen wij bij de slager. Voor vier burgers heb je ongeveer 500 gram nodig.
  3. De kaas die wij gebruiken is cheddar, een vette kaas die goed smelt.
  4. Als topping gebruiken wij botersla, avocado, bacon, gegrilde paprika, gebakken uitjes en gegrilde aubergine.
  5. Om de burger af te maken doen wij zelfgemaakte Amerikaanse saus op de burger;
    2 volle eetlepels mayonaise (totaal 30 ml), 2 volle eetlepels ketchup (totaal 30 ml), 1 theelepel rode wijnazijn (5 ml), 1 theelepel Worcestershire-saus. Zout en peper toevoegen.
  6. Een burger zonder friet is als appeltaart zonder slagroom. Wij hebben het liefste zoete aardappelfrietjes;
    verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de zoete aardappelen, snijd ze in dikke frites en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met het uienpoeder, knoflookpoeder, gerookte paprikapoeder en eventueel zout. Besprenkel het met de olijfolie en schep het om zodat alles gelijkmatig is verdeeld. Bak de friet in het midden van de oven in circa 35 minuten gaar. Schep ze elke 10 minuten om.

Grilled turkey burger with cheddar cheese and tri color sweet potato fries