In 2010, toen Bitcoin nog betaalbaar was
Zo af en toe komt er een verhaal naar buiten over iemand die met een relatief lage investering miljonair is geworden. Zo ook het verhaal van Mr. Smith. Deze ex-werknemer van een Techbedrijf in Silicon Valley vertolkt een hoofdrol in het typische ‘Bitcoin Miljonair’ verhaal. De man, afgestudeerd in 2008, begon met werken als Software-engineer bij een bedrijf in Silicon Valley toen hij in 2010 hoorde van Bitcoin.
Sceptisch als hij was – en met hem de rest van Silicon Valley – besloot Mr. Smith het eerst een half jaar aan te kijken om te zien of er enige levensvatbaarheid in zat. Toen bleek dat Bitcoin daadwerkelijk relevant zou zijn (van $0,008 naar $0,08 in vijf dagen), besloot hij in te stappen. Destijds waren Bitcoins voor ‘de gewone man’ nog betaalbaar, dus instappen was een minder zwaarwegende beslissing.
Vandaag de dag koerst de Bitcoin af op een stevige $5000. Een bedrag dat menigeen toch wel twee keer laat nadenken alvorens te investeren. In het geval van Mr. Smith was de afweging dus stukken minder duur. Hij besloot maar liefst 20.000 Bitcoins te kopen voor het ‘schamele’ bedrag van $3000.
Van $3000 naar $25 miljoen
Mr. Smith was zich ervan bewust dat de valuta nog steeds niet echt voor 100% vertrouwd werd. Als gevolg daarvan was het – zeker in Silicon Valley – een ontwikkeling die nogal sceptisch bekeken werd. Men liep niet echt warm voor een ontwikkeling die in feite op vrij weinig gebaseerd was. Dat deed hem besluiten om de investering te behandelen als een long term investment: de intentie om dagelijks met de koers bezig te zijn was er niet.
In 2013 werd Bitcoin door de mainstream media opgepikt. Vanaf dat moment steeg de prijs enorm hard. Er werd voornamelijk gesproken over de grote potentie van het betaalmiddel. Als gevolg daarvan steeg de prijs bijna dagelijks met 10%. Een stijging die je niet snel mee zult maken bij traditionele investeringen. Hoe dan ook, vanaf dat moment was Mr. Smith veel bewuster bezig met de investering die hij drie jaar eerder gedaan had.
Toen de koers de $350 aantikte, besloot hij 2000 Bitcoins te verkopen. Enkele dagen later verkocht hij nog eens 2000 Bitcoins – ditmaal voor een koers van om en nabij de $800. Zo had de software geek binnen niet al te lange tijd een bedrag van $2.3 miljoen binnengeharkt. Een ontwikkeling die zoveel invloed had op z’n leven dat hij besloot om z’n baan op te zeggen en te gaan reizen.
Inmiddels heeft hij nog 1000 Bitcoins over in zijn portefeuille. Het totale vermogen dat hij heeft opgebouwd met de verkoop van z’n Bitcoins ligt naar eigen zeggen rond de $25 miljoen. Een bedrag dat wij – met een vlugge rekensom – absoluut als waarheid aan durven nemen. Om te onderstrepen wat hij vertelde liet hij de interviewer z’n portefeuille zien.
De laatste 1000 Bitcoin worden pas verkocht bij een koers van $150.000 per coin. ‘Ik weet zeker dat de Bitcoin deze koers aan zal tikken, maar dan moeten er wel grote, invloedrijke bedrijven instappen. Het is niet mogelijk om deze koers te behalen met enkel speculaties’.
De Cryptovaluta gekte
Dit verhaal bewijst maar weer eens dat er daadwerkelijk mogelijkheden zijn met het verhandelen van cryptovaluta. Het is echter zeer lastig om de juiste timing te kiezen en in te stappen op het meest voordelige moment. Daarnaast moet je als persoon enig risico durven nemen. Investeer niet al je geld in een Bitcoin, Ethereum of Ripple, maar doe het wanneer je het kunt missen.
Sceptici zullen argwanend kijken naar de enorme rollercoaster waar deze valuta zich in bevinden en menig criticus geeft aan dat het een bubbel betreft. Waar het zal eindigen weet niemand, maar het inlezen en inwinnen van informatie is beslist geen slecht idee.