Impulsief een nieuw bedrijf starten kan heel goed uitpakken, maar het kan ook helemaal verkeerd aflopen. Feit is dat je niet zomaar de volgende dag met je ontslagbrief naar je werk kunt gaan. Er zijn een aantal punten waar je aan moet denken.
1. Doe onderzoek
Onderzoek doen is voor de meeste onder ons niet de grootste hobby. Maar het is wel heel belangrijk. Wanneer je geen idee hebt van de markt waar je je bedrijf in wilt starten, is de kans heel klein dat het gaat slagen. Je moet weten of er vraag is naar het product of de dienst die je in de markt wil brengen. Wanneer jij het fantastische idee hebt om een koffietent te beginnen in een straat waar er al drie zitten, zal dit je waarschijnlijk niet rijk maken. Leer alle ins en outs van de markt waarin je wilt opereren, ken je doelgroep en ken je concurrenten. Kortom, zorg dat je research op orde is voordat je ergens aan begint.
2. Maak een business plan
Ook niet ons favoriete onderdeel. Maar zodra je alles hebt uitgezocht is het belangrijk om dit op papier te zetten. Een business plan is niet alleen handig voor jezelf, maar ook voor potentiële investeerders. Hiermee laat je zien dat je je research hebt gedaan en weet waar je mee bezig bent, zo maak je het des te interessanter voor hen.
3. Financiering
Je product kan een gat in de markt zijn, er kan vraag naar zijn en ontzettend populair worden, maar wanneer je geen geld hebt om het te starten en erin te investeren houd het al snel op. Houd in de gaten dat, wanneer je persoonlijke financiën geen vier nullen bevatten, je investeerders nodig hebt. Je moet namelijk ook nog je rekeningen kunnen betalen.
4. Bedenk een structuur
Nadat je de vorige punten op orde hebt, is het belangrijk om na te denken over de structuur van je bedrijf. Ga je een partnership aan? Een samenwerking? Of ga je het echt alleen doen? Wanneer je hier uit bent, moet je rekening houden met kapitaal, vergunningen, belasting en aansprakelijkheid.
5. Verzekeringen
Een punt dat heel vaak onderschat wordt, of gewoon vergeten wordt: verzekeringen. Niet alle verzekeringen zijn verplicht, maar wij raden je toch zeker aan om goed voor jezelf te bepalen wat handig voor jou is.
Better be safe than sorry
Ben up to date en zorg ervoor dat je alles op orde hebt. Lees je van tevoren goed in en laat je adviseren, je wilt namelijk niet achter de feiten aan lopen. Wanneer je een auto of bestelbus op de naam van je bedrijf aanschaft, is een zakelijke autoverzekering verplicht. Wanneer jij de auto of bestelbus op je eigen naam hebt staan, dan is het ook mogelijk om hem als particulier te verzekeren.
Bovendien is er de keuze uit verschillende basisverzekeringen, met daarbij mogelijke aanvullende verzekeringen. Zo kies jij het helemaal op jouw wensen afstemmen. Ideaal!
6. Maak gebruik van je netwerk
Voor het straten van je eigen bedrijf is het hebben van een netwerk heel belangrijk, en handig. Ga na of je misschien nog niet iemand kent die vormgever is, zodat hij of zij voor een klein prijsje wat voor je bedrijf kan regelen. Contact vrienden die ook een eigen bedrijf zijn gestart, en vraag hoe zij dit hebben aangepakt of volg een cursus binnen jouw expertise. Hoe meer kennis je hebt, hoe kleiner de kans dat je eigen bedrijf niet zal lukken.
7. Voorkom geroddel
Je gaat neemt binnenkort toch ontslag, waarom zou je nog je best gaan doen? Zo moet je dus niet denken. Een slechter begin als geroddel op je oude werk over hoe je de kantjes ervan af liep kun je niet hebben. Zorg dat je netjes afscheid neemt van je huidige baan, zodat anderen blijven onthouden wat voor harde werker je bent en vertrouwen hebben in je nieuwe bedrijf.
8. Let op de details
Doordat je zo enthousiast bent over je idee en dat het nu eindelijk werkelijkheid gaat worden, kun je soms de details over het hoofd zien. Maar ook wanneer je bedrijf al een tijdje loopt. Je bent de beste in het houden van overzicht, maar ook het beantwoorden van je mails, het bijhouden van je social media kanalen en het invullen van je belastingaangifte zijn details die niet vergeten mogen worden.
9. Creëer een portfolio
Misschien denk je dat, wanneer je een eigen bedrijf hebt gestart, je nooit meer een CV hoeft te maken. Dat is niet het geval. Het is belangrijk dat je je investeerders en klanten kunt laten zien dat jij hun geld waard bent.
10. Accepteer dat je moet opstarten
Hoogstwaarschijnlijk zul je in de beginperiode van je eigen bedrijf nog niets, of niet veel verdienen. Veel geld gaat in de investering van je bedrijf en het opzetten ervan. Accepteer dat het misschien even duurt voordat je daadwerkelijk winst gaat maken. En zodra het zover is, kun je alleen maar positief naar de toekomst kijken.
Het is natuurlijk de bedoeling dat jij een vliegende start maakt na het opstarten van je eigen bedrijf. En met deze punten in gedachten ben jij in ieder geval al heel goed op weg.