Dat mannen niet kunnen koken, is onzin. Zo bewijst Walter Luitwieler. Eten vormt al zolang als hij zich kan herinneren een rode draad in zijn leven. Toen hij ging samenwonen besloot hij zich meer te willen verdiepen in verse maaltijden en leerde hij koken met vallen en opstaan. Hij leerde vele verschillende gerechten en maakte hier een kookboek van. Middels ‘De man die koken kan’ deelt Walter al zijn heerlijke recepten met de mensen die ook achter het fornuis staan of dit graag wat meer willen doen.
In het boek kun je terecht voor een lekker ontbijt, heerlijke lunch of een goed diner met perfecte afsluiter. Uit ‘De man die koken kan’ selecteerden wij drie heerlijke gerechten die jij thuis kunt maken.
Banaanpannenkoeken met pindakaas-honingsaus
Ingrediënten per persoon
- 1 rijpe middelgrote banaan
- 3 à 4 eetlepels volkorenmeel
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1 middelgroot ei
- snufje kaneel
- 2 eetlepels havermout
- 50 ml halfvolle melk
- 1 eetlepel pindakaas
- 1 eetlepel honing
Benodigdheden
- staafmixer
Zo maak je het
Breek de banaan in tweeën. Pureer deze met het meel, bakpoeder, ei, kaneel, havermout en de melk in een maatbeker. Begin met 3 eetlepels meel. Het beslag moet lijken op yoghurt. Is het beslag te dun? Voeg dan eventueel wat meel toe en pureer opnieuw.
Zet een koekenpan op laag vuur en laat deze goed opwarmen. Giet met de maatbeker eerst een klein beetje van het beslag in de koekenpan voor één pannenkoek van circa 10 cm. Laat het rustig bakken. Draai de pannenkoek voorzichtig om als de bovenkant bijna droog is. Is de pannenkoek donkerbruin? Zet dan het vuur bij de volgende pannenkoeken iets lager. It’s all about the heat. Draai de pannenkoek om en bak de andere kant ook goudbruin en leg op een bord.
Doe de pindakaas, honing en een ½ eetlepel water in een kom en roer om. Warm het 20 à 30 seconden op in de magnetron op 650 Watt. Roer door en serveer het samen met de pannenkoeken. Voeg eventueel wat noten toe.
Gevulde bierblik burgers
Ingrediënten voor 4 burgers
- 800 gram rundergehakt
- peper & zout
- 2 uitjes
- 125 gram champignons
- 100 g spekreepjes
- 3 plakken cheddar (smeltkaas)
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 2 theelepels dijonmosterd
- 80 g zure room
- 4 hamburgerbroodjes
- krulsla
- 1 rijpe vleestomaat
- BBQ-saus
benodigdheden
- koekenpan
- 1 blikje bier van 0,33 cl
- aluminiumfolie
- bakpapier
Zo maak je het
Begin met de vulling. Snij de uien in halve dunne ringetjes. Snij de helft van de champignons in grove stukjes en de rest in plakjes. Zet een koekenpan op middelhoog vuur. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan en voeg de ui, champignons en spekreepjes toe. Bak het geheel en roer af en toe tot de uien zacht zijn en de champignons en spekreepjes goudbruin. Haal de pan van het vuur en laat de vulling daarna afkoelen. Leg de cheddar op elkaar en snijd in stukken.
Meng met een lepel de vulling, cheddar, het uienpoeder, knoflookpoeder, de dijonmosterd en zure room door elkaar en zet opzij.
Kneed het gehakt met wat zout en peper. Rol er een bal van. Verdeel de bal in tweeën en elke helft weer in tweeën. Rol ieder stuk tot een bal.
Maak de buitenkant van het blik bier goed schoon met wat afwasmiddel en water. Vet het blikje in met wat olijfolie en druk deze in elke bal gehakt tot je bijna bij de bodem bent. Kneed het gehakt om de zijkanten van het blikje tot een kommetje. Maak de rand om het blikje 3 à 5 cm hoog. Zorg ervoor dat het “bakje” rondom goed dicht is. Verwijder voorzichtig het blik. Druk de binnenzijde van het bakje plat en kneed de randjes zodat er een gelijkmatig bakje ontstaat.
Gebruik ¼ van de vulling en stop deze voorzichtig in de hamburger. Strijk de vulling glad, zodat de hamburger een platte schijf van 3 à 5 cm hoog is. Herhaal met elke bal gehakt. Dek de burgers af met aluminiumfolie en laat de burgers minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven inclusief bakplaat voor op 200 graden (190 graden heteluchtoven). Leg de burgers op een vel bakpapier in de oven. Bak circa 25 minuten of tot de burgers goudbruin zijn en de gewenste gaarheid hebben.
Serveer de burgers op een broodje met wat sla, een dikke schijf tomaat en saus naar keuze.
Triple meat spaghetti uit de oven
Ingrediënten voor 4 à 5 personen
- olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 5 kipdrumsticks
- zout & peper
- 1 witte ui
- ½ venkelknol
- ½ chorizo worst (125 gram)
- ½ citroen
- 500 gram snoeptomaten
- 2 theelepels gedroogde gemengde Italiaanse kruiden
- scheutje balsamicoazijn
- 2 rundersaucijzen
- 150 gram kastanjechampignons
- 1 eetlepel suiker
- ½ bol (buffel)mozzarella
- 375 gram spaghetti
- 1 flinke eetlepel honing
- 1 theelepel rodewijnazijn
- Chilipoeder (zoveel als je durft)
Benodigdheden
- ovenschaal van 28 x 20 cm
- koekenpan
- keukenpapier
- staafmixer
- kwastje
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 225 graden (210 graden heteluchtoven) en vet een ovenschaal in met een scheutje olijfolie.
Kneus de tenen knoflook door er met de brede kant van een mes op te duwen tot ze indeuken. Bestrooi de kip met zout en peper. Snij de ui in ringen met een dikte van ½ cm. Leg de uienringen, de knoflook samen met de kip in de ovenschaal. Hussel zodat alles bedekt is met olijfolie. Zet de ovenschaal 25 minuten in de oven.
Halveer de venkel, snij een plakje van de onderzijde en verwijder de houtachtige stelen. Snij de venkel vervolgens in reepjes met een dikte van ½ cm en snij de chorizo in blokjes. Snij een citroen in tweeën.
Haal de ovenschaal uit de oven. Schep de hele snoeptomaatjes, chorizo en venkel in de schaal. Bestrooi het geheel met Italiaanse kruiden en bedruppel het met een beetje balsamicoazijn. Zet een ½ citroen met de snijkant naar beneden in het midden van de schaal. Zet de schaal terug in de oven en braad nog 25 minuten.
Knijp het vlees uit de saucijzen en rol er balletjes van. Snij de kastanjechampignons in grove stukken. Bak de balletjes en de kastanjechampignons in wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur tot de balletjes gaar en goudbruin zijn. Haal daarna de pan van het vuur en laat de balletjes en champignons uitlekken op een stuk keukenpapier.
Kook de pasta in een pan ruim water met een flinke snuf zout beetgaar. Giet de pasta af en bewaar een half kopje van het kookvocht.
Haal de ovenschaal uit de oven en verlaag de oventemperatuur naar 180 graden (170 graden heteluchtoven). Haal de chorizo en kip uit de ovenschaal en leg op een bord.
Haal de citroen uit de ovenschaal en knijp het sap uit in een maatbeker. Voeg de overige inhoud van de ovenschaal (met het vocht) toe aan de maatbeker. Voeg een scheut kookvocht van de pasta toe. Pureer met een staafmixer tot het een gebonden saus is. Voeg eventueel meer kookvocht toe. Het is een pastasaus, dat wil zeggen niet te waterig en niet te dik. Voeg suiker en balsamicoazijn toe aan de saus en roer door. Proef het en voeg naar smaak zout en peper toe.
Schenk de saus terug in de ovenschaal. Voeg de pasta toe en roer door. Schep de saucijsballetjes, chorizo en champignons op de pasta en roer door. Meng de honing, rodewijnazijn en chilipoeder in een bakje en besmeer de stukken kip hiermee. Leg de kip daarna tussen de pasta.
Snijd de mozzarella in plakken en leg tussen de pasta (niet op de kip). Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven of tot de kaas gesmolten is, serveren maar!
De man die koken kan
Ben jij benieuwd naar meer van zijn heerlijke recepten? Check dan de website van ‘De man die koken kan’ of bestel hieronder het kookboek.