Dit soort gedachtes kunnen je het gevoel geven dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt. Social media zorgt er ook nog eens voor dat je constant wordt geconfronteerd met de schijnbare successen van anderen. Een veelvuldigheid aan keuzes, leidt ertoe dat we minder snel tevreden zijn. Dit gebeurt bij keuzes groot en klein; waar je heengaat voor een romantisch diner of dat je een hypotheek neemt.
Keuzestress
Keuzestress. Het probleem van onze generatie dat vaak onderschat wordt. Bepaalde verwachtingen zorgen voor de druk om ”goede” beslissingen te maken. Het gaat pas goed fout wanneer we in zwart of wit gaan denken, een juiste of onjuiste keus. Dit leidt tot zorgen en stress. Dingen worden niet automatisch goed, omdat je de juiste keuze hebt gemaakt. Goede dingen zullen juist komen uit de manier waarop je met de keuze omgaat. De juiste keuze bestaat dus niet. Goed en overwogen kiezen wel. Probeer niet te zwaar na te denken over deze keuzes, ga voor wat op dat moment goed voelt. Laat los en ga verder. Zie het leven als een avontuur.
Beter doen dan denken
Beter een ”verkeerde” keuze dan geen keuze. Heb je een goede keuze gemaakt, fijn. Heb je een minder goede keuze gemaakt, dan leer je hiervan. Dit bereik je enkel door actie te ondernemen en ergens voor te gaan. Wat een slecht idee is, is helemaal geen beslissing maken. Hierbij blijf je hangen in ontevredenheid en ontdek je niet of iets je wel of juist niet bevalt. De enige manier om goede keuzes te maken is om eerst te weten wat niet helemaal de juiste was. Het belangrijkste is niet de keuze zelf, maar het feit dat er een keuze gemaakt wordt.
Het vormt je
Laat je niet verlammen door verkeerde keuzes, probeer het verleden achter je te laten. Pak de dingen die je geleerd hebt mee. Ooit heb je deze keuze met een reden gemaakt en iets trok je aan tot deze keuze. Je bent niet dezelfde persoon als een jaar geleden of zelfs een maand geleden. Je groeit altijd. Probeer deze keuzes te begrijpen, zodat je niet weer in hetzelfde patroon valt. Vergeet niet dat deze keuzes je hebben gevormd tot wie je nu bent. Elke stap is er een vooruit, in welke richting dan ook. Het geeft je nieuwe ideeën en inzichten waar je daarvoor wellicht nooit op gekomen was. De gebroken droom vormt een voedingsgrond voor een nieuwe. Bovendien ontdek je waar je krachten en tekortkomingen liggen en hoe je hiermee het beste uit jezelf kunt halen. Uit bepaalde ervaringen, kun je een set skills halen die je bij een nieuwe opnieuw kunt gebruiken. Zo kun je de nieuwe ervaring met meer wijsheid en zelfkennis trotseren.
Focus je op het nu en op jezelf
Eén ding is onvermijdelijk: we zullen allemaal weleens fouten maken. Er zijn geen verkeerde keuzes. Wel andere levenspaden. Iedereen heeft anderen ideeën van geluk en succes, probeer je daarom niet te vergelijken met anderen. Je te veel zorgen maken over gemaakte of aankomende keuzes, breekt je enkel maar op. Het enige wat er echt toe doet is nu.
Focus op de ervaring, niet op het eindresultaat. Er is niet zoiets als het leven winnen. Wees proactief. Heb je het gevoel dat je een verkeerde keuze hebt gemaakt? Kijk dan wat je nu kunt veranderen.