Hoe werkt een sportallergie precies?

Voordat je nu de handdoek in de ring gooit en je sportschoenen weggooit: deze allergie komt zelden voor. Een sportallergie is niet zo simpel als allergisch zijn voor de activiteit zelf.

Het is eigenlijk een combinatie van wat je eet en wat je daarna doet. Stel je voor: je hebt net een broodje tarwe gegeten en je gaat vervolgens fanatiek sporten. Wat er dan kan gebeuren, is dat de allergische reactie op het voedsel door de inspanning wordt versterkt. Je lichaam is in beweging, je bloed stroomt sneller en hierdoor reageert je immuunsysteem overdreven op bepaalde stoffen die je hebt gegeten.

Wat gebeurt er met je lichaam?

Tijdens intensief sporten stijgt je lichaamstemperatuur, en dat is precies wat de symptomen verergert. De allergische reactie die kan optreden, is allesbehalve mild. Denk aan jeuk, galbulten, ademhalingsproblemen, een flinke astma-aanval en zelfs een gevaarlijk lage bloeddruk, ook wel bekend als een anafylactische shock. In extreme gevallen kun je zelfs flauwvallen of braakneigingen krijgen. Het klinkt heftig, en dat is het ook.

Hoe vaak komt inspanningsanafylaxie voor?

Gelukkig hoef je niet meteen je sportschoolabonnement op te zeggen, want inspanningsanafylaxie komt maar zelden voor. Dr. Hans de Groot, allergie-expert van het Delfts Allergie Centrum, heeft in zijn hele carrière slechts vijftien tot twintig gevallen gezien. Tarwe blijkt vaak de boosdoener te zijn in deze situaties. Dus als je deze zeldzame combinatie van een allergie en sporten hebt, dan is de kans groot dat je verkeerd op tarwe reageert.

Dus de volgende keer dat iemand zegt dat hij “allergisch is voor sporten”, kun je met een knipoog zeggen: “Dat bestaat echt, en het heet inspanningsanafylaxie!” Gelukkig geldt dit maar voor een heel klein groepje, dus voor de meesten van ons is er geen excuus om niet gewoon te blijven zweten in de sportschool!