Het allereerste horloge op de maan is van Omega

Bij het eerste horloge op de maan zullen alle horlogeliefhebbers onder ons direct denken aan de Speedmaster van Omega. Voor de allereerste ruimtemissie richting de maan werd er een aantal verschillende horloges uitvoerig getest. Hierbij werd rekening gehouden met de omstandigheden waar de astronauten mee te maken zouden krijgen in de ruimte. Omega won met z’n Speedmaster de test van grote concurrerende merken als Rolex en Longines. Na deze missie op de maan werd het model van Omega beter bekend als de Moonwatch, waardoor er recentelijk nog werd gewerkt aan de zogeheten Moonswatch-lijn van het Zwitserse merk.

 

De Rolex die werd gedragen tijdens de Apollo 14 missie

Goed, Rolex viel destijds dus buiten de boot, waardoor het niet het allereerste horloge op de maan wist te realiseren. Gelukkig volgde er na de eerste maanlanding nog diverse ruimtemissies richting de indrukwekkende planeet, waarbij astronauten wél kozen voor een Rolex om hun pols. De astronauten mochten namelijk hun eigen persoonlijke klokjes meenemen, dus werden de uurwerken niet meer uitvoerig getest op hun prestaties. Tijdens de Apollo 14 missie in 1971 droegen de astronauten Edgar Mitchell en Stuart Roosa allebei een schitterende Rolex GMT-Master II (referentie 1675). Dit horloge was destijds volgens velen het beste pilotenhorloge en werd beroemd wegens z’n extra functie voor het instellen van een tweede tijdzone. Tijdens de missie droeg Edgar Mitchell echter een extra horloge, waarbij de keuze toch op de legendarische Speedmaster was gevallen. Afijn, de draaibare bezel van de GMT-Master II maakte het voor de astronauten gemakkelijker om te timen en precieze beslissingen te maken gedurende de missie.

Legendarisch horloge met zeldzame gravure

Tijdens de missie van Apollo 14 raakte Edgar Mitchell hoe dan ook het maanoppervlak, al is het altijd onbevestigd gebleven dat hij op dat moment ook daadwerkelijk de Rolex GMT-Master II droeg. Het klokje is dus sowieso in de ruimte geweest, maar of het ook echt op de maan is geweest, zal dus altijd een mysterie blijven. Het horloge is hoe dan ook legendarisch, wat vooral te danken is aan de gravure op de achterkant. Hier staat geschreven: “Worn by CDR. E. Mitchel on Apollo 17, 1971, To Karlin My Daughter”. Geen enkel ander horloge in de wereld beschikt over deze gravure, waardoor we kunnen spreken van een zeer zeldzaam exemplaar.

Verwacht eindbod van richting de 400.000 euro

Het horloge van Edgar Mitchel staat op dit moment te koop bij een Amerikaans veilinghuis en moet naar verluidt een bedrag van richting de 400.000 euro opleveren. Het begin bod bedroeg een kleine 40.000 euro en het huidige bod staat op ruim 50.000 piek. De veiling duurt nog tot eind oktober en de biedingen zullen dus nog met grote stappen gaan toenemen. Voor de horlogeliefhebbers zal het horloge, los van het historische verhaal, als prachtig worden bevonden wegens de verkleurde uurmarkeringen. Deze verkleuringen, die in de horlogerie ‘patina’ worden genoemd, is een bepaalde schimmelvorming die pas tientallen jaren na productie zichtbaar wordt. Als vintage-klokje is deze Rolex GMT-Master II dus al een parel!