Nederlanders gaan massaal online over de grens

Waar je bij een Nederlandse online webshop gemiddeld zo’n 101 euro achterlaat, ben je bij een Chinese webshop slechts zo’n 41 euro kwijt. En dan hebben we het niet over troep, maar over dingen die je huis een upgrade geven, je tuin laten stralen of je garderobe een frisse boost geven.

In de eerste helft van dit jaar zijn Nederlanders lekker bezig geweest met shoppen over de grens. Van de 13,7 miljoen online shoppers, klikten zo’n 6 miljoen hun winkelmandje vol bij buitenlandse webshops. De zogenoemde ‘cross-border’ uitgaven stegen zelfs met 16 procent naar een mooie 2,3 miljard euro. En het is duidelijk: vooral de Chinese shops trekken de aandacht.

We bestelden in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 20 miljoen keer iets uit het buitenland, waarvan Chinese webshops alleen al een miljoen keer per maand wat mochten versturen naar ons kikkerlandje. Dat is niet niks, toch?

Waarom zijn Chinese webshops zo populair?

Het is eigenlijk heel simpel. Chinese webshops zijn goedkoop, snel en bieden een gigantisch assortiment. Je kunt er van alles vinden: van tech-gadgets tot trending kleding en zelfs gave gadgets voor je huis. Voor veel mannen is het ook dé plek om betaalbare tools of accessoires te scoren zonder de hoofdprijs te betalen.

Bovendien worden producten steeds sneller geleverd. Waar je vroeger weken moest wachten op je bestelling, zijn er nu opties waarbij je binnen een paar dagen je nieuwe aanwinst op de stoep hebt staan. En zeg nou zelf, wie houdt er niet van goede deals?

Chinese webshops hebben een enorme opmars gemaakt en lijken voorlopig niet te stoppen, de prijzen zijn moeilijk te verslaan. Voeg daar nog eens de toenemende snelheid van levering en het enorme aanbod aan toe, en je begrijpt waarom steeds meer Nederlanders overstag gaan.

Maar, is het wel zo’n goed idee?

Echter zijn er ook zeker genoeg redenen waarom veel mensen totaal niet achter deze ontwikkeling staan. Vaak worden kledingstukken simpelweg gekopieerd en worden eerlijke concurrentie en duurzaamheid ondermijnd. Lees ook waarom je eigenlijk moet stoppen met het bestellen op SHEIN.

Bron: Nu.nl