Tintelende tong en pijnlijk gehemelte
Verse ananas is misschien wel de lekkerste fruitsoort ter wereld, maar naast het vele snijwerk dat bij de bereiding ervan komt kijken, hebben ook de gevolgen van het eten van de ananas een aantal nadelen. Zo kennen we allemaal wel de tintelende tong en het pijnlijke gehemelte die na het eten van de tropische plant van toepassing zijn. Deze bijwerkingen komen allemaal voort uit het hoge gehalte bromelaïne die zich in de ananas bevindt. Dit is een enzym dat razendsnel eiwitten afbreekt, waardoor je tong en gehemelte ruw en vreemd kunnen aanvoelen.
Geneeskrachtige eigenschappen
Dit proces, dat direct na het nemen van de eerste hap van een stuk ananas in gang wordt gezet, heeft overigens niet alleen maar nadelen. Het enzym zou namelijk zelfs over een geneeskrachtige eigenschap beschikken. Het snaaien van een ananas kan bijvoorbeeld helpen bij een maagprobleem genaamd indigestie. Dit is een storing van het darmsysteem, wat een gevolg is van het overbelasten van de maag. Zo’n overbelasting wordt veroorzaakt door te snel eten of door het eten van ongezonde voeding. Dat is niet de enige geneeskrachtige eigenschap van bromelaïne, waardoor de stof ook in de vorm van een supplement wordt verkocht. Het enzym zou naar verluidt ontstekingsremmend en pijnstillend werken. Het eten van een ananas is, ondanks de bijzondere bijwerkingen, dus een stuk gezonder dan je misschien zou denken. Wetenschappelijke onderzoeken hebben bewezen dat de tropische fruitsoort wondhelend is!