Slechte prestaties van Corinthians in de Braziliaanse competitie

Na z’n avontuur bij Atletico Madrid en het grote EK in Duitsland met Oranje, heeft Memphis Depay besloten zich aan te sluiten bij een bekende ploeg uit Brazilië. Corinthians, met z’n zwart-witte clubkleuren, won in het verleden grote prijzen, waaronder het clubkampioenschap van FIFA in het jaar 2000. Het WK voor clubs werd jaren later ook nog gewonnen na het uitschakelen van de Engelse topclub Chelsea in de grote finale. Destijds was Corinthians dus wel degelijk een serieuze ploeg en het aantal fans was niet op één hand te tellen.

Aan alle furore kwam echter snel een einde, want na het winnen van het WK voor clubs werd er opmerkelijk weinig gepresteerd. In 2017 won de ploeg de landstitel van Brazilië, maar daarna was het echt uit met de pret. Op dit moment bevindt de club zich zelfs in de degradatiezone van de competitie en is het einde helemaal zoek. Dit ziet de directie van Corinthians niet alleen terug in de prijzenkast, maar ook in de clubkas. Om geld te kunnen verdienen moet een voetbalclub natuurlijk wel presteren. Als er niet gewonnen wordt loopt een club prijzengeld mis en komen er op den duur geen fans meer naar het stadion, waardoor er veel geld wordt misgelopen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Corinthians (@corinthians)

Corinthians betaalt megasalaris ondanks een schuld van maar liefst € 340 miljoen

Wegens de tegenvallende prestaties van Corinthians kampt de club met een enorme schuld. Volgens een Braziliaanse krant zou het zelfs gaan om een tekort van maar liefst 340 miljoen euro. Hierdoor lukt het de club niet om de salarissen van de spelers en het personeel te betalen. De schuld wordt met de dag groter en de prestaties lijken er niet beter op te worden. Memphis Depay moet een einde zien te maken aan al deze ellende, maar ook voor hem heeft de Braziliaanse voetbalclub dus eigenlijk geen geld. De hoofdsponsor van Corinthians, het gokbedrijf genaamd Esportes da Sorte, heeft hier echter een oplossing voor aangeboden. Het bedrijf zal de komende twee seizoenen het salaris van Depay betalen, wat neerkomt op een totaalbedrag van maar liefst 9,7 miljoen euro!

Illegale gokpraktijken en het witwassen van geld

Daarmee lijkt alles goed afgehandeld te zijn, maar niets is minder waar. De eigenaar van Esportes da Sorte werd recentelijk aangehouden door de Braziliaanse politie wegens betrokkenheid bij een criminele bende. Deze bende wordt in verband gebracht met illegaal gokpraktijken en het witwassen van crimineel geld. Vanwege het grondige onderzoek naar deze bende door de politie, moest de eigenaar van het gokbedrijf op verhoor komen. De nieuwsberichten omtrent dit verhoor zorgen ervoor dat Corinthians in een slecht daglicht komt te staan, iets wat de club er momenteel even niet bij kan hebben.

Grote druk op Memphis Depay

Andere clubs in de Braziliaanse voetbalcompetitie lijken ook steeds vaker gebruik te maken van externe financierders. Hierdoor beschikken sommige clubs ineens over een stevig budget en halen daarmee grote voetbalsterren binnen. Het is te hopen dat deze ontwikkeling ervoor zorgt dat de competitie weer tot leven komt. Depay zal het dus wederom moeten opnemen tegen grote voetballers, waardoor het ‘redden’ van Corinthians helemaal niet zo makkelijk is als het lijkt. Het riante salaris, en de manier waarop deze vergoed zal worden, zorgt ervoor dat de druk op Memphis erg groot is. Wellicht weet hij Corinthians komend seizoen wel kampioen te maken en is hij de held, maar een deceptie ligt onvermijdelijk op de loer.