Vitamine D

Vitamine D is niet alleen goed voor sterke botten, het speelt ook een belangrijke rol in hoe je lichaam omgaat met vet. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot een slechte stofwisseling waardoor je minder calorieën verbrandt. Bovendien kan een tekort je insulinegevoeligheid verstoren, wat invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. En als kers op de taart is het ook nog iets dat het hongergevoel reguleert. Zonder voldoende vitamine D loop je het risico meer te eten en minder te verbranden. Kortom, niet de ideale combo als je op de weegschaal wilt scoren.

Wat kun je doen? Zorg ervoor dat je dagelijks zo’n 15 microgram vitamine D binnenkrijgt. Dit kun je halen uit vette vis zoals zalm en makreel, eidooiers en verrijkte melk. En ja, die zonnestralen meepikken helpt natuurlijk ook.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een ware vetverbrandings-champ. Deze vitamine helpt je lever bij het metaboliseren van vet, in andere woorden: dit betekent dat je lichaam efficiënter met vet omgaat. Een tekort aan B12 kan zelfs bijdragen aan gewichtstoename en obesitas, dus het is belangrijk om hier voldoende van binnen te krijgen.

Voor de vleeseters onder ons is dit geen probleem: B12 komt voornamelijk uit dierlijke producten zoals rundvlees en vis. Volg je een veganistisch dieet? Dan kan het slim zijn om je B12-niveau te laten checken en eventueel een supplement te overwegen. Het advies is om dagelijks 2,5 microgram B12 binnen te krijgen.

Zink

Zink heeft een hele waslijst aan functies in je lichaam. Zo helpt het bij het omzetten van koolhydraten en vetten in energie, ondersteunt het je spiermassa en is het cruciaal voor de productie van schildklierhormonen (belangrijk voor stofwisseling). Bonus: het draagt ook bij aan je smaak en geur, dus dat gezonde eten smaakt ook nog eens beter.

Hoeveel heb je nodig? Ongeveer 11 milligram per dag. Zink vind je in kip en rood vlees.

Magnesium

Magnesium staat de laatste tijd volop in de spotlight, sporters zijn heilig overtuigd van deze stof. En met goede reden, deze vitamine is namelijk niet alleen essentieel voor ontspanning en een goede nachtrust (beide cruciaal voor jouw afval-avontuur) maar speelt ook een rol bij het verwerken van voedsel en het omzetten daarvan in energie.

Je hebt dagelijks minstens 400 tot 420 milligram magnesium nodig. Dit vind je in pompoenpitten, amandelen, cacao, avocado en zwarte bonen. Omdat dit voedingsmiddelen zijn waar menig mens niet veel van eet besluiten veel mensen het erbij te supplementeren in de vorm van een pilletje.

Jodium

Jodium is misschien niet de meest glamoureuze vitamine, maar onderschat het niet. Het is cruciaal voor een goed functionerende schildklier, die op zijn beurt je stofwisseling binnen de perken houdt. Een tekort aan jodium kan leiden tot een vertraagde stofwisseling en dus automatisch ook gewichtstoename.

Je hoeft je geen zorgen te maken over een jodiumtekort als je regelmatig bewerkte voedingsmiddelen eet, aangezien veel daarvan een overschot aan jodiumzout bevatten. Maar voor de zekerheid: zeevruchten, zeewier, eieren en melk zijn ook goede bronnen. Aim voor ongeveer 150 microgram per dag.

Laten we één ding duidelijk maken: er bestaat geen magische pil die je direct naar je droomlichaam brengt! Hoewel deze vitaminen een belangrijke rol kunnen spelen in gewichtsverlies, is een uitgebalanceerd dieet en calorietekort per essentie topprioriteit om af te vallen.