Onbetaalbaar eten en peperdure hotels

Ja, het vereist veel voorbereidend werk en een goede organisatie om een race van de Formule 1 te realiseren, maar onderaan de streep gloort een flinke winst die het harde werken de moeite waard maakt. Zo was Zandvoort de afgelopen jaren al verantwoordelijk voor de organisatie van de Dutch GP en was dat ook dit jaar wederom het geval.

De voorgaande jaren heeft de organisatie kunnen leren van de problemen waar ze tijdens eerdere edities tegenaan liepen en is de voorbereiding over de jaren heen aanzienlijk verbeterd. Dat zien we overigens ook terug aan de prijzen die gevraagd worden voor de tickets van de Dutch GP. In vergelijking met 2021 zijn de ticketprijzen van 2024 uitermate duur. Ook het eten, drinken en verblijven op en rondom het circuit is niet gratis. Zo moest je voor een simpele pizza en een flesje water al diep in de buidel tasten en gingen de kamerprijzen van nabijgelegen hotels over de kop.

Drie dagen lang geld verdienen

Vergis je niet, een Grand Prix bestaat niet uit alleen een race, maar beschikt ook nog over een training en kwalificatie. Zo hield de Dutch GP de bijna 100.000 enthousiaste fans maar liefst drie dagen bezig op en rondom het legendarische circuit van Zandvoort. Met zo’n indrukwekkende opkomst valt natuurlijk geld te verdienen. Dat gebeurde al tijdens de kaartverkoop, waar de keuze enorm was. De organisatie besloot ticketpakketten te verkopen waar zelfs al kaarten voor de GP van 2025 bij inbegrepen zaten. Op die manier werden er reeds kaarten verkocht aan de die-hard F1-fans die vastberaden zijn om ook de komende editie van de Dutch GP bij te wonen. Toch bleken vooral de standaard tickets in trek te zijn en zaten de tribunes propvol met lyrische Oranjefans.

geld gp zandvoort

Additionele bestedingen van zo’n € 61 miljoen

De kaartverkoop is slechts een klein gedeelte van de enorme omzet die afgelopen weekend in Zandvoort werd gerealiseerd. Het meeste geld werd gehaald uit de zogeheten ‘additionele uitgaven’, waarmee de bestedingen die buiten het circuit worden bedoeld. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van eten en drinken of een peperdure overnachting in één van de hotels in Zandvoort.

Wat de verdiensten zijn van de Dutch GP 2024 is nog niet duidelijk, maar de cijfers van voorgaande jaren beloven alvast veel goeds. Zo werd er vorig jaar, dankzij de Formule 1, maar liefst 25 miljoen euro uitgegeven aan additionele bestedingen. Zonder de Dutch GP zou de Nederlandse badplaats deze centen dus simpelweg zijn misgelopen. In de gehele regio Kennemerland werd overigens een flink zakcentje opgestreken gedurende het populaire raceweekend. De cijfers liegen er niet om, het gaat om een geldbedrag van een indrukwekkende 61 miljoen euro! Zelfs de steden die zich verder van Zandvoort af bevinden zagen hun omzet stevig toenemen. De hotels die zich op een afstand van een halfuur rijden van het circuit bevinden, konden de kamerprijs gerust verdubbelen dankzij de enorme opkomst van F1-fans.

Profiterende bewoners van Zandvoort

Natuurlijk heeft het organiseren van een gigantisch evenement als de Dutch GP niet alleen maar (financiële) voordelen. Zo lieten veel Oranjefans hun onvrede blijken over de totaal vastgelopen infrastructuur. De treinen zaten tjokvol en de grote drukte resulteerde in uitvallende treinen en lange vertragingen. Een aantal F1-fans liep daardoor de start mis van de GP of konden überhaupt niet bij het Zandvoortse circuit komen. Ook vanuit de inwoners van Zandvoort kwamen niet alleen maar enthousiaste reacties op de abnormale drukte. Er kwamen veel klachten omtrent de enorme mensenmassa’s in de stad en geluidsoverlast. Veel bewoners van de Nederlandse badplaats ontvluchtte hun woonplaats voor de drukte en wisten daar bovendien financieel gewin uit te halen. Zo werden er veel ‘normale’ woningen verhuurd of tijdelijk ingezet als B&B. Zelfs de inwoners van Zandvoort wisten op die manier een lekker zakcentje te verdienen dankzij de Dutch GP.

Miljoenenomzet van 2026 in gevaar

De miljoenenomzet zal dus ook komend jaar ongetwijfeld worden behaald tijdens de 2025 editie van de Dutch GP. Milieuorganisaties maken het echter onzeker dat de Formule 1 ook in 2026 van de partij is in het zonovergoten Zandvoort. Ze voeren actie tegen de milieuvervuiling die de F1 op gang zou brengen. Dit zorgt ervoor dat de horeca in Zandvoort tijdens de Dutch GP van 2026 de prijzen nog verder zal verhogen, omdat dit misschien de laatste mogelijkheid is om van de enorme additionele bestedingen gebruik te maken.