1. Te laat naar bed gaan
Deze zag je waarschijnlijk van mijlenver aankomen, dus laten we er om die reden ook maar mee beginnen. Eigenlijk gaat iedereen af en toe te laat slapen, maar de één op regelmatiger basis dan de ander. Het logische gevolg van te laat naar bed gaan is – hoe kan het ook anders – dat je te weinig slaap pakt. De grote boosdoener is vaak de mobiele telefoon, en dat specifiek apps als Instagram en TikTok. Chronisch te laat naar bed gaan kan echter nare fysieke en mentale problemen veroorzaken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan stemmingsproblemen en verslavingsgevoeligheid, maar ook eetproblemen.
2. Te lang slapen
Iedereen die denkt dat je slaap kunt inhalen, komt waarschijnlijk bedrogen uit. Sterker nog: je kan zelfs te lang slapen. De aanbevolen hoeveelheid slaap ligt tussen de zeven en acht uur per nacht, en alle uren die je langer slaapt zijn niet per definitie goed voor je. Natuurlijk kan het geen kwaad om af en toe eens lekker uit te slapen, maar doe dat zeker niet te vaak. Het grootste nadeel dat je kunt ondervinden van teveel slaap is – komisch genoeg – vermoeidheid. Daarnaast wordt te lang slapen, zeker vanaf een jaar of 45, in verband gebracht met chronische ziektes als hartaandoeningen, diabetes en depressies.
3. Onregelmatig slapen
Er is niet voor niets een ‘bedtijd’ bedacht, want als je op onregelmatige tijden gaat slapen kan dit een negatieve invloed hebben op je gezondheid. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om gedurende de week op uiteenlopende tijden de gaan slapen. Je lichaam heeft op die manier niet de mogelijkheid om voldoende slaap te genereren, en je zult merken dat inslapen of wakker worden hierdoor een stuk moeizamer verloopt. Een ander voorbeeld is overdag slapen, ook niet zo slim. Omdat je lichaam niet gewend is om op dit soort momenten slaap te pakken, heeft dit vaak ook weinig zin. Bovendien verstoort dit je natuurlijke slaapritme, waardoor je ’s avonds weer minder makkelijk in slaap komt.
4. Koffie en alcohol drinken
Koffie en alcohol zijn vaak diep verankerd in het leven van mensen. Toch hebben ze beide geen positieve invloed op je slaapritme, zeker niet als je ze laat op de dag nuttigt. Van koffie weten de meeste mensen dat je het ’s avonds niet meer moet drinken, maar dat dat ook voor alcohol geldt, is een stuk minder bekend. Sterker nog: veel mensen denken dat alcohol het inslapen bevordert. Daar zit een kern van waarheid in, maar op lange termijn doet het meer goed dan kwaad. Alcohol verstoort namelijk het proces van de REM-slaap, en kan op termijn zelfs voor slapeloosheid zorgen.
5. Slapen met elektronica
Elektronica heeft niet een al te beste invloed op ons slaappatroon. Om te beginnen zorgt het blauwe licht van onze smartphones of tablets ervoor dat we moeilijker in slaap komen. Daarom is het af te raden om voor het slapengaan lange tijd op je telefoon te zitten of filmpjes te kijken op je tablet. Het blauwe licht van elektronica remt namelijk de aanmaak van melatonine, een hormoon dat er voor zorgt dat je gemakkelijker inslaapt. Daarnaast is het niet verstandig om elektronica op je kamer te hebben liggen als je gaat slapen. Deze apparaten zenden namelijk straling uit, die slecht is voor je gezondheid en je slaappatroon kunnen verstoren. Als je met elektronica op de kamer slaapt, is het dus aan te raden om deze op de vliegtuigstand te zetten.
6. Slapen in de verkeerde houding
Je slaaphouding heeft misschien niet direct invloed op de kwaliteit van slapen, maar wel op het ontwikkelen van fysieke klachten. Het is natuurlijk aantrekkelijk om in een houding te gaan liggen die comfortabel voelt, maar sommige slaaphouding zijn niet zo bevorderlijk voor je gezondheid. Een goed voorbeeld daarvan is de foetushouding, vernoemd naar de manier waarop baby’s in de buik van hun moeder liggen. Een comfortabele houding om in te slapen, maar absoluut niet goed voor je rug. Aan de andere kant slapen ook veel mensen op hun buik, met hun hoofd naar één kant gedraaid. Dat is dan weer niet goed voor het nekgewricht.
7. Slaappillen slikken
Slaappillen kunnen erg verleidelijk zijn, maar kun je het best alleen slikken als je ernstige slaapproblemen hebt. Met andere woorden: alleen als je zonder pillen geen oog dicht doet, kan het een oplossing zijn. Helaas is dat zeker niet het geval: veel mensen vertrouwen op de werking van slaapmiddelen, en de huisarts schrijft ze nog steeds veel te vaak voor. Het vervelende aan dit soort medicatie is dat ze verslavend werken, of dat na enige tijd gewenning optreedt. Dat wil zeggen dat je niet meer zonder de pillen in slaap kunt komen en dat er ook een steeds hogere dosering nodig is om werkzaam te blijven. Kun je dus even zonder, probeer het dan ook zonder.
8. Met huisdieren in bed slapen
Dit is een hele slechte gewoonte die nog veel te veel mensen erop nahouden: slapen met honden of katten in je bed. Maar liefst 56 procent van de bevolking slaapt weleens met zijn of haar huisdier in hetzelfde bed. Het idee is natuurlijk gezellig, maar het brengt veel risico’s met zich mee. Huisdieren kunnen namelijk onder de vlooien, teken andere parasieten zitten, die zich vervolgens weer tussen jouw lakens verschuilen. De rest kun je waarschijnlijk zelf wel invullen, dus laat je hond of kat voortaan niet meer in je bed.
9. Eten op onregelmatige tijden
Regelmaat is belangrijker dan je denkt. We hebben het net al even gehad over gaan slapen op onregelmatige tijden, maar ook eten op regelmatige tijden is belangrijk voor de kwaliteit van slapen. Je lichaam staat namelijk afgesteld op een bepaald eetpatroon, en het is handig om daar ook zoveel mogelijk naar te handelen. Als je met je eetpatroon gaan rommelen, zul je merken dat ook het slaapritme dat je gewend bent wordt verstoord. Eet je bijvoorbeeld veel te laat, kan het zijn dan je moeilijker in slaap komt. Eet je juist te vroeg, kun je ’s nachts wakker worden omdat je honger hebt.
10. Overdag te weinig drinken
Last, but not least: drink genoeg overdag om ervoor te zorgen dat je goed slaapt. Veel mensen drinken, zonder dat ze het weten, te weinig water op een dag. En dat komt je slaappatroon niet ten goede: je lichaam maakt ’s nachts namelijk vasopressine aan. Dat is een hormoon dat je lichaam helpt om vocht vast te houden, maar als je onvoldoende drinkt, kun je last krijgen van symptomen als hoofdpijn of een droge mond. Dit kan er vervolgens weer voor zorgen dat je midden in de nacht wakker wordt, maar ook dat je de volgende ochtend een slechte adem hebt. Zorg er dus voor dat je gehydrateerd blijft!