Spelenmedailles kosten geen geld, maar discipline

Natuurlijk trainen topsporters niet vier jaar lang wegens de materiële waarde van de medailles, maar misschien dat dit over enkele jaren een motiverende factor kan zijn. De metalen die in de medailles zitten verwerkt blijken namelijk steeds meer geld waard te worden.

Goud, zilver en koper zijn al jarenlang bekende beleggingsobjecten voor mensen die een veilige haven zoeken voor hun spaargeld. Dit jaar bleek de goudprijs al een nieuw record te hebben bereikt en blijft vooral zilver ook niet achter. Over de edelmetalen kan geen inflatie worden doorberekend, waardoor het geld van goud- en zilverbeleggers nooit aanzienlijk veel minder waard kan worden. De afgelopen jaren is vooral gebleken dat deze beleggers slim zijn qua investeringen, want de koersen zijn flink omhoog geschoten. Los van het feit dat de edelmetalen in de Olympische medailles veel waard zijn, speelt ook de status van deze prijzen een grote rol. Een goudbaar kan iedereen kopen, maar een medailles van de Olympische Spelen komt alleen in handen van de beste sporters ter wereld. Zo’n medaille koop je niet met geld, maar met jarenlange training en discipline!

Een laagje van goud en afwerking van Eiffeltorenijzer

Vooral de medailles die tijdens de Olympische Spelen in Parijs worden gewonnen, zijn uiterst bijzonder. Speciaal voor deze editie van de Zomerspelen van 2024, zijn er in alle medailles een klein stukje van de wereldberoemde Eiffeltoren verwerkt. Iedere plak beschikt over een aparte samenstelling van edelmetalen en wordt aangevuld met 18 gram ‘Eiffeltorenijzer’. De aanvulling van het populaire gebouw maakt de medailles van 2024 nóg waardevoller en unieker. Toch komt de meeste materiële waarde voort uit de edelmetalen die in de plak aanwezig zijn. Een gouden spelenmedaille beschikt echter over minder goud dan je misschien zou denken. De kern van de medaille is namelijk van zilver, dus enkel de buitenzijde is daadwerkelijk van goud. De kern bestaat uit 505 gram zilver, waar een laagje puur goud overheen zit met een gewicht van slechts 6 gram. De rest van de plak bestaat dus uit ijzer wat van de Eiffeltoren afkomstig is.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TeamNL 🧡 (@teamnlinsta)

De zilveren medailles van 2024 hebben een iets lager totaalgewicht dan de gouden, maar bestaan desondanks uit 507 gram zilver. Sporters die op de derde positie eindigen moeten het doen met een plak waar naast koper ook zink in is verwerkt. De bronzen medaille is dus overduidelijk de minst waardevolle, maar zal het vooral van de emotionele waarde moeten hebben. In beide medailles is wederom het ijzer van de Eiffeltoren verwerkt, zodat deze voor eeuwig als legendarisch zullen worden beschouwd.

Een waardestijging van goud van bijna 70%

Opmerkelijk is dat de waarde van de medailles niet iedere Spelen gelijk is. Zo zien we een duidelijke stijging als we de geldwaardes van de medailles van de afgelopen jaren op een rijtje zetten. Zo was een gouden medaille in 2016 zo’n 555 dollar waard en zien we dat de geldwaarde van een gouden plak in 2024 al ruim 935 dollar is. Dat is een toename van bijna 68,5%!

De waardetoename geldt ook voor de prijs die aan de op een na beste sporters wordt uitgereikt. De spelenmedaille van puur zilver was in 2016 ruim 304 dollar waard en kost vandaag de dag alweer dik 473 dollar! De geldwaarde van de medailles in het brons blijft helaas wel een beetje achter. Ten opzichte van 2021 is er zelfs sprake van een waardevermindering. Vier jaar geleden leverde een bronzen medaille nog 4,11 dollar op, anno 2024 krijg je er nog maar 3,88 dollar voor…

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door TeamNL 🧡 (@teamnlinsta)

Medailles zijn veel waard op veilingen

Vergis je niet: de bovenstaande waarden zijn de geldwaarden van de medailles, dus puur gekeken naar de materialen die in de medailles verstopt zitten. Omdat het gaat om medailles van de Olympische Spelen zijn de sportprijzen natuurlijk veel meer waard op de markt. Soms worden er op veilingen Olympische medailles verkocht en dan worden de geldwaardes gemakkelijk overtroffen. Het bedrag waar de spelenmedailles uiteindelijk voor worden verkocht hangt af van een aantal factoren. Zo spelen het jaartal, de winnende atleet en de conditie een grote rol. Als de plak is gewonnen door een groot atleet in een legendarische wedstrijd, kan de waarde van de medaille al snel oplopen met tienduizenden euro’s.

Een Olympische medaille van 1,5 miljoen dollar

Over het algemeen leveren medailles in het goud tussen de 20.000 en 50.000 euro op, in het zilver tussen de 10.000 en 30.000 euro en de bronzen plakken gaan doorgaans voor onder de 10.000 euro weg. Toch is er soms sprake van een uitzondering en levert een Olympische medaille enorm veel geld op. In 2013 werd de gouden medaille van de Amerikaanse hardloper Jesse Owens geveild. Owens won deze prijs tijdens de beruchte Spelen in Berlijn in 1936. Hij brak twee records en wist de hele wereld te verbazen. De medaille werd bijna tachtig jaar later voor maar liefst 1,5 miljoen dollar verkocht op een veiling! Misschien wordt het goud van Femke Bol ook ooit zoveel waard!