Legendarische computerspelserie ‘Grand Theft Auto’

Het begin van de legendarische computerspelserie ligt nog in de vorige eeuw. De allereerste versie van de game was zelfs op de Game Boy te spelen. Wegens groot succes volgde er enkele jaren later de tweede versie van Grand Theft Auto. Ook dit spel sloeg goed aan bij de gamers en al snel ontstond er een complete serie van GTA. Sommige spellen zijn op een bepaalde manier verbonden met elkaar, terwijl de games geen opvolgers van elkaar zijn. Toch gaan de spellen allemaal over vrijheid en criminaliteit. In het spel kan je alles doen en laten wat je maar wilt. Het stelen van een auto of het vluchten voor de politie is bijvoorbeeld dagelijkse kost in GTA. Je kan zelf bepalen wat je het karakter laat doen, maar het is ook mogelijk om opdrachten van diverse opdrachtgevers uit te voeren. Dit zijn zogeheten missies die het spel een doel geven. Zo kan je jezelf opwerken binnen de misdaadwereld van het spel.

GTA wordt over het algemeen door mannen gespeeld. Het spel draait immers om snelle auto’s, spectaculaire misdaden en mooie vrouwen. Toch is het belangrijk om het spel op de Playstation te spelen en niet te verplaatsen naar het echte leven. Juist omdat het meeste wat er in de game gebeurt niet mag in het echte leven, is het een spel hè mannen!

Gelekte trailer GTA 6

Goed, de aankondiging van de release van GTA 6 bracht een golf aan speculaties op gang onder de gameliefhebbers. Deze aankondiging verliep overigens niet helemaal volgens plan. De trailer van GTA 6 werd namelijk voortijdig gelekt op sociale media. De makers van het spel schoten direct in de stress en lieten het account en de video van het internet verwijderen. Toch was het kwaad al geschied en was de trailer veelvuldig verspreid over het wereldwijde web. Daardoor had iedereen reeds een beeld van de nieuwe GTA, terwijl de makers de trailer een dag later pas wilden plaatsten. Dat is natuurlijk wel een beetje amateuristisch en doet de verwachtingen van GTA 6 niet veel goeds.

Eerste vrouwelijke GTA-personage ooit

De trailer geeft een spectaculair beeld van wat het zesde deel van het legendarische spel te bieden heeft. Het verhaal zal zich af gaan spelen in de stad Vice City waar een vrouw genaamd Lucia de hoofdpersonage is. Het is overigens de eerste keer dat een vrouw de hoofdrol speelt in een spel van GTA. Fans van de game hebben zich in het verleden gehecht aan de personages Michael de Santa, Franklin Clinton en Trevor Philips, maar dit keer krijgt Lucia dus de kans. Rockstar Games, de maker van GTA, slaat daarmee een nieuwe weg in en neemt een klein risico. Desondanks ziet de game er in de trailer erg veelbelovend uit en de personages ogen wederom zeer realistisch.

Is GTA 6 hetzelfde als GTA 5?

Dat belooft allemaal veel goeds, dus niets aan de hand, zou je zeggen. Toch bracht Obbe Vermeij, een voormalig werknemer van Rockstar Games, een bericht naar buiten waardoor de verwachtingen van de game aanzienlijk afnamen. Deze ontwikkelaar was maar liefst 20 jaar lang in dienst bij Rockstar en is op de hoogte van het vermoedelijke eindresultaat van GTA 6.

Via YouTube liet Vermeij weten dat hij denkt dat GTA 6 niet veel zal verschillen van GTA 5. “Ik denk dat de mensen een beetje teleurgesteld zullen zijn over het eindresultaat”, aldus Vermeij. Toch sluit hij positief af door te beloven dat GTA 6 de beste game uit de legendarische serie gaat worden. Kwalitatief gezien zal GTA 6 dus wel aanzienlijk verschillen van z’n voorganger.

‘GTA 6 zal waarschijnlijk een flop worden’

Voor de ontwikkeling van het zesde deel van GTA zijn nieuwe technologieën gebruikt die in het verleden niet konden worden ingezet. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van AI, waardoor er een hoop werk uit handen wordt gegeven door menselijke ontwikkelaars.

Toch verwachten veel GTA-fans dat het spel ondanks deze nieuwe ontwikkelingsmethode erg gaat tegenvallen. Op sociale media wordt er veelvuldig met quotes gestrooid als: “Ik hou het wel bij GTA V” of “GTA 6 zal waarschijnlijk een flop worden”. Wegens de lange tijd die gamers moeten wachten op de realisatie van het spel worden de verwachtingen steeds hoger. Het is de vraag of Rockstar Games aan deze verwachtingen kan voldoen of dat het spel inderdaad een flop wordt…