De hoofdstad van Malta: Valletta

Valletta, de betoverende hoofdstad van Malta, voelt als een groot openluchtmuseum. Deze stad, die in 2018 werd uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, barst van de historische gebouwen, kleurrijke balkons en charmante steegjes. Valletta is een compacte stad die je perfect te voet kunt ontdekken.

Malta hoofdstad

Een must-see is de Sint-Janscokathedraal, beroemd om zijn rijke barokke interieur. Het meesterwerk van Caravaggio, ‘De onthoofding van Johannes de Doper’, mag je ook echt niet missen. Voor een adembenemend uitzicht over de Grand Harbour, bezoek je de Upper Barrakka Gardens. Hier kun je dagelijks om 12.00 uur en 16.00 uur genieten van de indrukwekkende Saluting Battery. Hierbij wordt een kanon afgevuurd als eerbetoon aan het verleden.

De rijke cultuur en geschiedenis van Malta

Malta is een schatkamer van cultuur en geschiedenis. Het eiland telt maar liefst 365 kerken, een voor elke dag van het jaar. Bovendien herbergt Malta drie UNESCO-werelderfgoedsites: de Megalithische tempels, het Hypogeum en de hoofdstad Valletta zelf. Deze locaties bieden een fascinerende blik op de prehistorische en middeleeuwse geschiedenis van het eiland.

Tempels Malta

De erfenis van de ridders van de Orde van Malta is overal voelbaar, van de imposante vestingwerken tot de statige paleizen. Een bezoek aan het Grootmeesterspaleis in Valletta geeft je een inkijkje in het glorieuze verleden van deze ridders. Kortom, dit mag je niet missen tijdens je bezoek aan Malta.

Sportieve mogelijkheden op het eiland

Voor de actieve reiziger biedt Malta een overvloed aan sportieve mogelijkheden. Van wandelen en fietsen langs de adembenemende kustlijn van Gozo tot avontuurlijke activiteiten zoals ziplining, abseilen en kajakken. De heldere, kalme wateren rondom de eilanden zijn ideaal voor duiken en snorkelen.

Watersport malta

Gozo staat bekend als een van de beste duiklocaties in de Middellandse Zee, met spectaculaire duikplekken zoals de Blue Hole en talloze wrakken uit de Tweede Wereldoorlog. Voor wie liever boven water blijft, zijn er tal van mogelijkheden om te zeilen, te windsurfen of te genieten van een luxe jacht of catamaran.

Toegankelijk en handig voor Nederlanders

Malta is verrassend toegankelijk en handig voor Nederlandse reizigers. Vanaf Schiphol vlieg je in slechts drie uur naar Malta, en KM Malta Airlines biedt zowel in de zomer als in de winter meerdere vluchten per week aan. Ook vertrekt easyJet in de zomer vanaf Schiphol. Ideaal!

Eenmaal aangekomen, kun je gemakkelijk met de euro betalen en spreekt vrijwel iedereen vloeiend Engels, dankzij Malta’s geschiedenis als Britse kolonie.

Gozo

Het openbaar vervoer op het eiland is uitstekend en betaalbaar, en er zijn regelmatig veerboten tussen de eilanden Malta en Gozo. Voor degenen die liever zelf rijden, is dat ook geen probleem, hoewel het even wennen is om links te rijden. Het transport naar en op Malta is dus perfect geregeld zodat jij zorgeloos kan reizen.

Prachtige waterlandschappen en het eiland Gozo

Malta wordt omringd door het schitterende blauwe water van de Middellandse Zee, met talloze mogelijkheden voor wateractiviteiten. Het kleinere zusje van Malta, Gozo, biedt een heerlijk relax moment met zijn rustige vissersdorpjes, groene valleien en indrukwekkende kliffen.

Malta grot

Gozo is ideaal voor een dagtrip of een langer verblijf, met charmante accommodaties zoals traditionele boerderijen die zijn omgebouwd tot luxe gastenverblijven. Het eiland staat zelfs bekend als een van de beste duiklocaties in de Middelandse Zee, wegens de kalme en kristalheldere wateren rondom het eiland.

Al met al verdient Malta een hoge plek op jouw bucketlist. Check de website van VisitMalta voor meer informatie en laat je inspireren.