Grote geldbedragen in het Engelse voetbal
In het Engelse profvoetbal worden abnormale salarissen uitgedeeld. Zo is het gemiddelde jaarsalaris van voetballers in de Premier League maar liefst 4,2 miljoen euro! Toch valt ook in de tweede competitie van het Engelse voetbal flink wat te halen op financieel gebied en dat geldt niet alleen voor de spelers op het veld. Ook voor functies langs de lijn worden fikse jaarsalarissen afgetikt. Mede hierdoor kwamen de clubs in de Championship tijdens de pandemie flink in de problemen. Alle voetballers, trainers en materiaalmannen zaten natuurlijk thuis, terwijl de abnormale salarissen gewoon werden doorbetaald. Dan gaat het natuurlijk hard!
Een jaarsalaris van bijna 2 miljoen euro in de Championship
De gemiddelde jaarsalarissen van werknemers van clubs in de Championship liegen er niet om. Voor de spelers wacht ieder jaar een salaris van gemiddeld 1,8 miljoen euro. Uiteraard verschilt dit salaris per speler. Zo tellen factoren als ervaring, prestatie en speelminuten een grote rol in dit geldbedrag.
Grote namen als Crysencio Summerville houden er een luxe levensstijl op na. Ook worden er bij goede prestaties diverse geldbonussen uitgedeeld aan de spelers. Het scoren van een goal en het geven van een assist kunnen de bankrekening bijvoorbeeld al flink spekken. Wanneer een club kampioen wordt, gaat dat vaak ook gepaard met een lekker financieel extraatje. De voetballer met het allerhoogste salaris strijkt ieder jaar zo’n 4,2 miljoen euro op in de Championship. Daar zijn eventuele bonussen dus nog niet eens bij inbegrepen!
Riante geldbedragen voor de trainersstaf
Ook voor de hoofdtrainers in de Championship staat ieder jaar een royaal salaris te wachten. Het gemiddelde maandinkomen van de hoofdtrainer in de tweede divisie van Engeland bedraagt zo’n 83,5 duizend euro. Per jaar strijkt je als hoofdtrainer dus gemiddeld een miljoen euro op. Ook voor deze functie bestaat een regeling die geldbonussen kan opleveren. Als trainer ben je er dus hoe dan ook bij gebaat dat je elftal goed presteert.
Datzelfde geldt voor de assistent-trainers, hoewel de salarissen van die trainers aanzienlijk lager ligt dan dat van de hoofdtrainer. Als assistent mag je jaarlijks een salaris van 240.000 euro verwachten, maar ook in deze functie zitten uitschieters. De meest verdienende assistent-trainer verdient jaarlijks bijna een miljoen euro en de hoofdtrainer met het royaalste loonstrookje krijgt ieder jaar maar liefst 4,1 miljoen euro! Voor een kleinere functie als keeperstrainer krijg je op jaarbasis ook al een ton overgemaakt.
Rijk worden als materiaalman of fysio
Zelfs voor functies die heel relaxed lijken worden grote bedragen afgerekend. Denk hierbij aan functies als materiaalman of fysio. Deze jobs zou iedereen wel willen uitoefenen in het profvoetbal, zeker als je kijkt naar de verwachte jaarinkomsten. De materiaalman zorgt ervoor dat de pionnetjes op het veld staan en dat de voetballen goed zijn opgepompt. Verder kun je in deze functie alle wedstrijden van je club in de Championship bijwonen, terwijl je daarvoor betaalt krijgt.
Het gemiddelde jaarsalaris van een materiaalman is 40.000 euro en gezien de werkzaamheden best royaal. Voor de fysio moeten de clubs in de Championship nog iets dieper in de buidel tasten. Als fysio kun je immers enkel aan de bak met een officieel diploma op zak. Het gemiddelde jaarsalaris voor deze functie is bijna 85.000 euro! Dat is niet mis, maar het kan nog veel gekker. De fysio die het financieel het beste voor elkaar heeft, verdient ieder jaar maar liefst 230.000 euro. De materiaalman met het gunstigste loonstrookje ziet ieder jaar zo’n 67.000 euro binnenkomen op z’n bankrekening. Voor dat soort bedragen wil iedereen wel materiaalman zijn!
Goed betaalde kantoorfuncties in de Championship
Ook de kantoorfuncties binnen de voetballerij kunnen veel geld opleveren. Een algemeen directeur verdient van achter z’n bureau zo’n 230.000 euro, die ieder jaar wordt overgemaakt door het hoofd financiën die op zijn beurt weer gemiddeld 135.000 euro opstrijkt. Een zakenman die werkzaam is bij een club in de Championship hoeft zich dus duidelijk geen zorgen te maken over z’n inkomsten. Ook het populaire beroep als hoofdscout wordt financieel stevig beloond. Voor het scouten van jonge talenten en het binnenhalen van sterspelers wordt een bedrag overgemaakt van rond de 77 ruggen!
Jaarsalarissen in de Keuken Kampioen Divisie
Deze absurde bedragen worden dus allemaal verdiend in de tweede divisie van de profvoetballerij in Engeland. Deze competitie staat erom bekend goedbetaalde banen te bieden, maar ook in Nederland wordt er binnen de voetballerij veel geld uitgedeeld. Dat geldt echter enkel voor de Eredivisie, want in de Keuken Kampioen Divisie liggen de salarissen niet zo hoog. Zo verdienen de meeste voetballers in de tweede divisie van Nederland tussen de 2000 en 4000 euro per maand. Ook in de Keuken Kampioen Divisie zitten uiteraard een aantal uitschieters. Zo zijn er een aantal voetballers die rond de 8000 euro opstrijken per maand. Meestal zijn dat basisspelers van Jong Ajax. Toch zit het leeuwendeel van de spelers rond de 3000 euro bruto per maand. Daar kunnen ze prima van leven, maar ze worden er niet stinkend rijk van.
Geldbonussen bij goede prestaties
Toch vallen er ook in de Keuken Kampioen Divisie aardige geldbonussen te verdienen. Er zijn bijvoorbeeld bonussen te verdienen op basis van prestaties en ook worden er zogeheten wedstrijdpremies weggegeven. Zo kan het winnen van een wedstrijd een geldbonus van rond de 500 euro opleveren per speler en ook het scoren van doelpunten wordt financieel beloond. Het maken van een doelpunt zou naar verluidt 150 euro opleveren, terwijl het geven van een assist al voor een bonus van circa 75 euro kan zorgen. Bij goede prestaties kan het jaarsalaris van de voetballers van clubs in de Keuken Kampioen Divisie dus nog redelijk oplopen. De best verdienende spelers zitten bij clubs als Jong Ajax en FC Emmen. Deze ploegen winnen veel wedstrijden gedurende de competitie en hebben dus meer ruimte om de spelers een marktconform salaris te bieden. Voor de kleinere clubs is dat iets lastiger uiteraard, omdat zij minder te maken krijgen met prijzengeld.