Welk bier is lekkerder, Nederlands of Duits bier?
Laten we beginnen met de Duitse variant. Dit bier kent grote verschillen per gebied, maar er is één ding dat ze allemaal bezitten: het Reinheitsgebot. Voor hen die hier voorheen nog nooit eerder van gehoord hebben: dit Beierse gebod uit de 15e en 16e eeuw vertelt dat bier alleen uit gemoute gerst, hop en water mag bestaan. Gist werd ietwat later op het lijstje gezet. Al met al is het gebruik van diverse kruiden, gelatine en vruchten, zoals je die bijvoorbeeld in witbier vindt, ten strengste verboden dus.
Duitse bieren verschillen sterk per regio. Een Münchener Helles bijvoorbeeld: dit bier is ietwat rijker dan gewoon pils, een beetje zoetig en heeft een biscuit-achtige smaak. Een handige vuistregel: hoe noordelijker je rijdt in Duitsland, hoe bitterder de pils. Zuidelijker kan je de zoete bierfans blij maken. Dit zullen ook de EK-gangers merken. Nederlands bier vergelijken met Duits bier is bijna onmogelijk hierdoor, omdat het in elke regio anders wordt gebrouwen en je dus telkens meet met een ander soort biertje.
Nederlandse trots
De populairste biersoort in Nederland is uiteraard pilsener. Nederlanders zullen tijdens het EK volop genieten van hun Heineken flesjes. Echter kunnen deze flesjes lichtgevoelig zijn en daardoor soms een bijna wietachtige smaak krijgen. In een café is het daarom beter om direct uit te schenken. Biertjes uit blik herkennen we vaak doordat ze een beetje een metaalsmaak hebben.
Biercultuur in Duitsland
In Duitsland beleeft men bier op een andere manier dan wij Nederlanders. Beieren bijvoorbeeld: hier nemen mensen echt de tijd voor hun biertje, iets wat je onze gulzige Nederlanders minder ziet doen. Grote, dikke glazen helpen het bier langer koud te houden, zelfs als je er ietwat rustiger van geniet.
Of je nu een voorkeur hebt voor de bittere Nederlandse pils of een mierzoete Duits biertje, één ding is zeker: De buurlanden bieden genoeg mogelijkheden om je dorst te lessen tijdens het EK. Proost heren!