Wat doet cafeïne met je lichaam?
Een van de belangrijkste stoffen in ons lichaam die betrokken is bij ons energieniveau is adenosine. Deze stof maakt ons moe aan het einde van de dag. Wanneer je cafeïne binnenkrijgt, wordt het snel in je bloed opgenomen en concurreert het met adenosine. Het blokkeert de ontvangers in je lichaam waar adenosine normaal op inwerkt, hierdoor voel je je dus alerter.
Daarnaast verhoogt cafeïne de niveaus van dopamine en adrenaline. Dopamine zorgt voor een gevoel van geluk en beloning, terwijl adrenaline je lichaam energie geeft. Dit verklaart waarom je je na een kop koffie energieker en alerter voelt.
Invloed op je brein
Dopamine, adrenaline en cafeïne werken allemaal samen om je hersenen op volle toeren te laten draaien. Dit klinkt misschien ideaal, maar er is een grens aan hoeveel je hersenen van het middel aankunnen voordat je negatieve bijwerkingen begint te ervaren, zoals het last hebben van zenuwachtige gevoelens, slapeloosheid en zelfs hartkloppingen.
Zorgt cafeïne voor hartfalen?
De impact van cafeïne op je hart is een onderwerp waar de wetenschap nog steeds over geen duidelijkheid over heeft en regelmatig over discussieert. Uit een onderzoek onder bijna 19.000 mensen bleek dat het drinken van meer dan twee kopjes koffie per dag zorgt voor een hoger risico op overlijden bij mensen met een hoge bloeddruk. Voor mensen met een normale bloeddruk is dit niet zo. Het goede nieuws is dat één kop koffie geen kwijt kan en juist gelinkt wordt aan een lager risico op hartfalen en overlijden.
Hoeveel cafeïne mag je wel binnenkrijgen?
Dus, je dagelijkse kopje koffie kan waarschijnlijk geen kwaad. Toch is het belangrijk om in de gaten te houden hoeveel cafeïne je naar binnen werkt, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt. Te veel kan leiden tot een verhoogde hartslag, angstgevoelens en zelfs hoge bloeddruk. Iets wat niemand natuurlijk wil.