Hoge prijzen voor gas in Europa
De afgelopen jaren is gas alleen maar duurder geworden. Veel Nederlanders letten door de hoge gasprijzen toch wel even extra op het zo laag mogelijk houden van de gasrekening. Wanneer je een avond je verwarming aan laat staan kunnen de rekeningen namelijk behoorlijk oplopen, zeker door de hoge belastingen die wij hebben op het verbruik van gas. Hoe doen wij het eigenlijk op het gebied van prijzen ten opzichte van de rest van Europa? Dit is de gemiddelde gasprijs in Europa, en hoe goed wij ervoor staan.
In welke landen zijn de gemiddelde gasprijzen het hoogst?
Voor de allerhoogste energieprijzen in Europa moet je in Zweden zijn. Hier betaal je 32,62 cent per Kilowattuur. Hieropvolgend komt het (altijd) dure Zwitserland met een prijs van 19,37 cent per Kilowattuur. Wat opvalt is de gigantische kloof tussen Zweden en Zwitserland. Zoals je wellicht wel kon verwachten, staan wij Nederlanders ook nog in de top 3.
Wij Nederlanders betalen per Kilowattuur een bedrag van 18,21 eurocent. Echter ligt dit nog ver boven de gemiddelde gasprijs van Europa. De gemiddelde prijs die een Europeaan voor een Kilowattuur betaalt ligt op 10,97 eurocent. Dat wij zo hoog staan op deze lijst heeft voornamelijk te maken met hogere belastingen die wij als Nederlanders betalen dan de meeste andere Europese landen. Over elke kubieke meter gas die wij gebruiken mogen we een bedrag van 80,5 eurocent aan energiebelasting betalen.
In welke landen is gas het goedkoopst?
De laagste prijzen vind je in Servië (4,61 eurocent per Kilowattuur), Hongarije (2,66 eurocent per Kilowattuur) en als allerlaagste Oekraïne (1,99 eurocent per Kilowattuur). Deze lagere gasprijzen in voornamelijk Oost-Europese landen komen door factoren zoals prijsplafonds en subsidies. De gemiddelde inkomens liggen daar aanzienlijk lager, en door overheidsingrepen worden de prijzen voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar gemaakt.