Saffraan is het duurste product in de supermarkt

We zullen gelijk met de deur in huis vallen: het allerduurste product dat je in de supermarkt vindt is saffraan. Je betaalt voor een bescheiden zakje slechts 1,69 euro, maar dan krijg je ook slechts 0,05 gram. Als je een ster bent in rekenen – en anders pak je nu snel je rekenmachine erbij – kom je al gauw op een bedrag van 33,80 euro als je één gram saffraan wil kopen.

Dat betekent dat je dit bedrag met duizend moet vermenigvuldigen als je een kilo zou willen kopen. Voor een kilo saffraan zou je dus maar liefst 33.800 euro moeten neertellen! Een oplettende winkelaar spotte dit bedrag bovendien op het prijskaartje van het kruid, dus er is echt geen woord aan gelogen. Daarmee is saffraan de duurste specerij die er op de wereld geproduceerd wordt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Leroy van de Ree (@voedingsweetjes)

Waar komt de hoge prijs van saffraan vandaan?

Saffraan is een hoogwaardig product, en dat is niet voor niets. De productie van saffraan is namelijk ingewikkeld en arbeidsintensief, dus lopen de kosten erg op. Om een kilo saffraan te produceren is namelijk om precies te zijn 700 vierkante meter grond nodig. Daarnaast staat een kilo saffraan ongeveer gelijk aan maar liefst 200 manuren en wel 150.000 bloemen. Elk bloemetje moet bovendien één voor één met de hand worden geplant, waardoor het een tijdrovend en delicaat proces is. Er bestaan momenteel nog geen machines die het handwerk van arbeiders kan overnemen, aangezien de saffraandraadjes erg fragiel zijn. Ze moeten dus met een hoge mate van precisie worden behandeld, ook omdat ze vakkundig moeten worden gedroogd. Alleen op die manier ontstaat namelijk de dieprode kleur en de unieke smaak waar saffraan bekend om staat.

Er zijn meer redenen waarom saffraan zo duur is

Naast het feit dat de productie van saffraan dus zeer arbeidsintensief en tijdrovend is, zijn er meer redenen die de prijs van het kruid bepalen. Er is namelijk enorm veel vraag naar saffraan, terwijl het een schaarse specerij is. Dat betekent dat er een disbalans ontstaat, waardoor de prijzen automatisch stijgen. Saffraan is namelijk erg selectief als het gaat om waar het kan groeien en waar niet. Er zijn maar een paar regio’s in de wereld echt geschikt om het kruid te verbouwen. Iran is wereldwijd de grootste leverancier van saffraan, gevolgd door landen als Afghanistan, Marokko en Spanje. Samen zijn zij verantwoordelijk voor maar liefst 90% van de saffraanproductie, waaruit je de conclusie kunt trekken dat zeer weinig andere landen geschikt zijn om saffraan te verbouwen. India, China en Mexico doet bijvoorbeeld ook een poging, maar dat mag geen naam hebben.

Waarom is saffraan een populaire specerij?

Omdat de vraag naar saffraan groot is, moet je er flink voor in de buidel tasten. Saffraan is namelijk niet alleen een heerlijke smaakversterker, maar is ook ontzettend goed voor je algehele gezondheid. Het feit dat saffraan dus zowel op culinair gebied als op medisch gebied veel voordelen biedt, zorgt ervoor dat het een populaire specerij is en een flink prijskaartje heeft. Saffraan heeft een wat bittere smaak en een aangenaam aroma, dat meer dan eens doet denken aan honing. Er wordt veel gebruik gemaakt van saffraan in sauzen, rijst- en visgerechten, brooddeeg en desserts. Het is bijvoorbeeld een onmisbaar ingrediënt van paella, en in Italië wordt het veel verwerkt in onder andere risotto. Vanwege de hoge prijzen wordt saffraan in Nederland ook wel het rode goud genoemd.

Lees ook: welke supermarkt is het goedkoopst op basis van de prijzen van huismerken?