Wat doet een pre-workout?
“Pre-workouts zijn een mix van verschillende individuele supplementen die worden gebruikt om energie, focus en spiereiwitsynthese te verbeteren”, aldus onderzoekers. Deze verbeteringen stellen je in staat om harder te pushen en intensiever te trainen gedurende langere tijd.
Sommige pre-workouts bevatten ingrediënten zoals stikstofmonoxide-boosters en focusverbeterende verbindingen, die bijdragen aan een betere bloedtoevoer naar de spieren en verhoogde mentale alertheid. Cafeïne en beta-alanine zijn twee andere veelvoorkomende ingrediënten in pre-workout supplementen. Beta-alanine staat bekend om het verlengen van de duur van intensieve bewegingen of zware liften.
Hoe helpen energiedrankjes bij je work-out?
Een energiedrankje geeft je, zoals de naam al aangeeft, de extra energie die je lichaam mist. De meeste energiedrankjes bevatten cafeïne en/of kruidenextracten die deze boost kunnen geven.
Wat is beter: pre-workout of energiedrankjes?
Het belangrijkste verschil tussen een energiedrankje en pre-workout is het doel ervan. Energie drankjes zijn ontworpen om een algemene energieboost te geven en worden ook buiten het sporten gebruikt. Pre-workout daarentegen is specifiek bedoeld voor work-outs en vereist specifieke doseringen die overeenkomen met de aanbevolen porties op basis van de doseringsrichtlijnen van de fabrikant.
Maar beide hebben hun eigen bijwerkingen en moeten niet gecombineerd worden. Het combineren van pre-workout en energiedrankjes kan mogelijk leiden tot overmatige inname van stimulerende middelen, vooral cafeïne. Er wordt ook afgeraden om beiden te combineren. Het zou veel te veel cafeïne zijn voor één persoon, wat hartkloppingen, gejaagdheid of zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken.
Wat zijn de bijwerkingen van pre-workouts?
Pre-workout voor de sportschool is op zichzelf niet gevaarlijk – maar net als elk supplement heeft het bijwerkingen. Enkele mogelijke bijwerkingen zijn:
- Trillende handen
- Verstoorde slaappatronen
- Verhoogde hartslag, zelfs wanneer je niet aan het trainen bent
- Angstgevoelens
- Wisselende prestaties
- Schommelende energieniveaus
- Uitdroging
- Misselijkheid
- Hoofdpijn
- Verhoogde bloeddruk
Als je pre-workout neemt, moet je letten op je algehele cafeïne-inname. Onderzoekers zegt dat voor een gezonde volwassene 400 milligram cafeïne (4-5 kopjes koffie) per dag de hoogste hoeveelheid is die men kan consumeren zonder gevaarlijke bijwerkingen te ervaren. Volgens PubMed kan een enkele portie pre-workout ergens tussen 91 en 387 milligram cafeïne bevatten.
Het is verstandig om een paar dingen in overweging te nemen voordat je pre-workout gebruikt om de bijwerkingen te voorkomen. Het eerste wat je kunt doen is beginnen met een kleine hoeveelheid pre-workout en geleidelijk de dosering verhogen, indien nodig. Kijk naar de aanbevolen dosering van je pre-workout als je wilt zien hoeveel je lichaam kan verdragen. Bijvoorbeeld, de aanbevolen portie pre-workout is één schepje, dat staat gelijk aan 200 milligram. Je kunt beginnen met slechts een half schepje en dan geleidelijk aan werken tot je de hoeveelheid vindt die het beste voor jouw lichaam voelt.
Wat zijn de bijwerkingen van energiedrankjes?
Energie drankjes hebben ook hun voor- en nadelen. Aan de ene kant bieden ze verhoogde alertheid, aandacht en energie – aan de andere kant kun je last krijgen van een verhoogde bloeddruk, hartslag en ademhaling.
Bij energiedrankjes moet je je ervan bewust zijn dat de energieboost die je hoopt te krijgen waarschijnlijk samen gaat met verborgen stoffen die op de lange termijn schadelijk voor je kunnen zijn. Suiker en afgeleiden zoals aspartaam en sucralose zijn slechts een paar bestanddelen waar je op moet letten. Ze kunnen je resultaten in gevaar brengen en invloed hebben op je metabolisme. Ze worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op beroertes, hartziekten en spijsverteringsproblemen.
Andere mogelijke bijwerkingen van energiedrankjes, volgens de drie experts, zijn:
- Trillende handen
- Verhoogde hartslag
- Gestoorde slaappatronen
- Verhoogde hartslag
- Toename van angstgevoelens
- Slapeloosheid
- Te veel cafeïne-inname
Energiedrankjes kunnen ook leiden tot uitdroging, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt en gehydrateerd blijft als je ze in je sportschema wilt opnemen. Controleer ook altijd de ingrediëntenlabels van energiedrankjes om te zien hoeveel cafeïne ze bevatten.
Wat is het alternatief?
Dus wat is het oordeel als het gaat om pre-workout versus energiedrankjes? Hoewel energiedrankjes niet specifiek bedoeld zijn voor lichaamsbeweging, denk ik dat het afhangt van wat je doelen zijn. Als een energieboost alles is wat je nodig hebt voor de sportschool, dan werkt dat. Wil jij echt je prestaties verbeteren, dan is pre-workout beter.
Je kunt ook overwegen om helemaal voor een andere drank te kiezen, zoals zwarte koffie. Een onderzoek heeft aangetoond dat koffie drinken vóór een workout het uithoudingsvermogen van mensen kan verbeteren en hun ervaren inspanning kan verminderen.
Dus de keuze tussen pre-workout en energiedrankjes hangt af van jouw persoonlijke doelen, tolerantie en gezondheid. Wat het ook is, zorg ervoor dat je verantwoordelijk omgaat met deze drankjes en altijd naar je lichaam luistert tijdens het sporten.