Een relatie met een groot leeftijdsverschil komt vaker voor
We beginnen vandaag met wat cijfertjes om inzichtelijk te maken hoeveel procent van de bevolking een partner heeft die een stuk jonger of ouder is dan hij of zij zelf. En dat is meer dan je denkt: in Westerse landen heeft 8% van de heteroseksuele bevolking een relatie met een leeftijdsverschil van meer dan tien jaar. Binnen een lesbische is dat al 15% en binnen homoseksuele relaties heeft zelfs een kwart van alle koppels een partner die minstens tien jaar ouder of jonger is. Relaties die binnen een leeftijdsmarge van tien jaar vallen niet binnen de definitie die we in Nederland hanteren voor een ‘groot leeftijdsverschil’ en is zodoende dus genormaliseerd. Feit blijft wel dat we het nog steeds moeilijk vinden om te accepteren dat de vrouw binnen een relatie ouder is dan de man.
Leeftijd is maar een getal, maar is dat wel helemaal zo?
Een populair gezegde omtrent relaties met een groot leeftijdsverschil is dat leeftijd slechts een getal is. Natuurlijk is dat aan de ene kant een waarheid als een koe, maar leeftijd impliceert vaak toch meer dan men in eerste plaats denkt. Leeftijd zegt over het algemeen namelijk veel over de levensfase waarin je je bevindt. In je twintiger jaren ben je bijvoorbeeld doorgaans bezig met studeren, het starten van een eerste baan, het kopen van een eerste huis of het aangaan van een eerste relatie. Dat staat over het algemeen in schril contrast met mensen die de dertig al ruim gepasseerd zijn: vaak hebben zij al heel wat banen achter de rug, hebben al op meerdere plekken gewoond en hebben al verschillende relaties gehad. Het kan zelfs goed zijn dat deze doelgroep al diverse mijlpalen hebben bereikt, bijvoorbeeld een huwelijk of het krijgen van kinderen.
Leeftijd brengt bepaalde normen en waarden met zich mee
Daarnaast zegt je leeftijd veel over de normen en waarden die je hanteert in je leven en bepalen hoe je je leven graag inricht. Als je jong bent speelt vrijheid en onafhankelijkheid bijvoorbeeld vaak een centrale rol in je leven. Je zit veelal nog in de feestmodus en hebt nog geen behoefte aan al te veel verplichtingen of verantwoordelijkheid in je dagelijks leven. Iemand van dertig kan daar echter heel anders over denken: misschien heb je al genoeg van de wereld gezien en ben je door schade en schande een stuk wijzer geworden dan toen je nog twintig was. Je hebt daardoor vaak sterk de behoefte om je te verbinden, samen te gaan wonen en misschien ook kinderen te nemen. Iemand van 40 of 50 heeft bovendien misschien al een huwelijk, scheiding of gezin achter de rug en daardoor wat meer behoefte aan ontspanning en diepgang.
Werkt een relatie met een groot leeftijdsverschil dan niet?
Natuurlijk lopen leeftijd en levensfase niet altijd zo synchroon als eerder geschetst. Er zijn bijvoorbeeld mensen die later gaan studeren, samenwonen of trouwen dan gemiddeld. Daarnaast zijn er ook mensen die veel eerder de behoefte voelen om te settelen en op jonge leeftijd beginnen aan kinderen of een huwelijk. Het logische gevolg is dat het heel goed zou kunnen dat iemand van 20, die sterk de behoefte heeft aan ‘huisje, boompje, beestje’ in een relatie terechtkomt met een man van 40, die nu pas dat gevoel ontwikkelt. Daarnaast is liefde een ongrijpbaar en onvoorspelbaar fenomeen, dat eigenlijk geen grenzen kent. Met andere woorden: liefde houdt geen rekening met leeftijd. Als je samen de klik hebt, dan heb je samen de klik en speelt leeftijd daarin absoluut geen rol meer.
Lees ook wat volgens onderzoek het perfecte leeftijdsverschil in een relatie is.