In slaap vallen met muziek: is dat wel goed?
Muziek afspelen om in slaap te kunnen vallen wordt vaak gebruikt bij baby’s en kleine kinderen. Denk maar eens aan de slaapliedjes die vroeger voor jou werden gezongen. Zo maakt een slaapliedje of een knuffel met muziek kinderen rustig en helpt het ze om sneller in slaap te kunnen vallen. Maar als dit bij kinderen het geval is, zal dit waarschijnlijk ook bij volwassenen het geval zijn. Of is dat niet het geval?
Door muziek te luisteren ontspan je namelijk je brein en zorg je ervoor dat je andere geluiden in je omgeving niet meer hoort. Denk maar eens aan een snurkende partner of veel geluid buiten op straat. Het is het beste om iedere avond naar dezelfde muziek te luisteren. Je brein associeert de bekende geluiden daardoor dan namelijk met slapen, waardoor je lichaam zich automatisch klaarmaakt om te gaan slapen. Maar niet alle muzieksoorten schijnen te helpen om sneller in slaap te kunnen vallen. Als je naar uptempo muziek gaat luisteren, zal je namelijk juist alerter worden en het tegenovergestelde effect bereiken. Je zal juist energie krijgen, en dat is niet de bedoeling.
Rustgevende muziek zal je daarentegen kunnen helpen om sneller in slaap te kunnen vallen. Wil je er zeker van zijn dat het je ontspant? Kies dan voor muziek zonder zang. Zo hoef jij je niet te focussen op het stemgeluid of de woorden die gezegd worden. Op YouTube staan bijvoorbeeld heel veel rustgevende beats. Wanneer je ‘Sleeping music‘ intypt op YouTube zie je bijvoorbeeld veel verschillende filmpjes verschijnen zoals ‘Relaxing sleeping music‘ en ‘Rain sounds for sleeping‘.
Wat zijn binaural beats?
En dan heb je ook zoiets als binaural beats. Dit schijnt namelijk ideaal te zijn om te luisteren voor je gaat slapen. Bij binaural beats worden in ieder oor tegelijkertijd twee verschillende tonen afgespeeld, alleen zit er wel een klein verschil in frequentie in. Je hersenen zullen automatisch proberen om dit verschil te verwerken, door een zogenoemde derde perceptuele toon te maken die gelijk is aan het verschil in frequentie. Deze niet echt bestaande toon wordt een binaural beat genoemd. Klinkt misschien een beetje ingewikkeld allemaal, maar deze hersenactiviteit creëert hersengolven met een tragere frequentie die voor een diepe staat van ontspanning zorgen.
Zitten er ook nadelen aan slapen met muziek in?
Dat bepaalde soorten muziek je kunnen helpen om in slaap te vallen is wel duidelijk, maar is het ook goed voor je om met muziek in slaap te vallen? Je zou niet zo snel denken dat dit kwaad kan, maar toch schreef nieuwsplatform Scientias eerder over een studie waarin naar voren was gekomen dat muziek luisteren ook een negatieve invloed kan hebben op je nachtrust.
Uit het onderzoek, dat door slaapwetenschapper Michael Scullin werd gehouden, kwam namelijk naar voren dat onze hersenen muziek blijven verwerken tijdens de slaap. Dit kan je vergelijken met een liedje dat bijvoorbeeld de hele dag in je hoofd blijft hangen. Dit wordt ook wel ‘oorwurm’ genoemd en kan ervoor zorgen dat je juist nóg moeilijker in slaap valt.
Voor elke persoon werkt dit natuurlijk weer anders, en werkt in slaap vallen met muziek voor jou wel goed, dan kan het geen kwaad om dit te blijven doen. Maar als we naar de verschillende resultaten kijken is het toch het beste om dit niet te vaak te doen, of om er in ieder geval voor te zorgen dat de muziek niet door blijft spelen tijdens het slapen.