Hoe herken je goede Italiaanse wijnen aan de hand van keurmerken?

Daar zit je dan, in een Italiaans restaurant of misschien zelfs wel in Italië zelf. En dan krijg je ineens zin in een glaasje wijn. Maar het is natuurlijk wel zo handig om te weten welke wijn nu een beetje van goede kwaliteit is, en wat überhaupt al die keurmerken op de flessen betekenen. Wist je trouwens dat de Italianen de meest beschermde producten van heel Europa hebben? Zo zijn er Italiaanse keurmerken op de producten geplakt, waardoor je dus kunt aflezen of je kwaliteit eet en drink. En zo dus ook het geval met Italiaanse wijnen. Maar wat houden al die keurmerken op de etiketten van Italiaanse wijnen dan eigenlijk in? En wanneer is iets van wel of geen goede kwaliteit? Wij hebben een aantal Italiaanse keurmerken voor wijn voor jullie op een rijtje gezet.

 

I.G.P. of I.G.T.

Wanneer er I.G.T. of I.G.P. op het label staat, dan komt de wijn uit een groot gebied en is het vaak van medium kwaliteit. Zo komt een I.G.P.-wijn uit een specifieke regio zoals bijvoorbeeld Sicilië. Vaak vind je dit keurmerk terug onder de oude naam I.G.T., dat staat voor Indicazione Geografica Tipica. Maar beide keurmerken staan ze dus voor hetzelfde. Vaak zijn I.G.P.-wijnen de wijnen die niet in aanmerking komen voor een D.O.C.-keurmerk, maar dat zegt niet altijd iets over de kwaliteit. Want ook deze wijnen kunnen van goede kwaliteit zijn.

italiaans wijn keurmerk

D.O.C.

D.O.C staat voor Denominazione di Origine Controllata. Wijnen met dit label komen uit een veel kleiner gebied met meer regelgeving dan wijnen met de bovengenoemde keurmerken. Deze wijnen zijn van medium tot hoge kwaliteit. Aangezien deze wijnen moeten voldoen aan regionale regels rondom rassen en productiemethoden zegt dit keurmerk wel degelijk wat over de kwaliteit, want je verdient deze stempel alleen als je aan de regels voldoet. Zo wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de geografische herkomst en naar het percentage van bepaalde druivenvariëteiten.

D.O.C.G.

En dan hebben we nog het D.O.C.G.-keurmerk, wat nog een stapje hoger is als de D.O.C en de allerhoogste kwaliteitsaanduiding is die een Italiaanse wijn kan krijgen. Wijnen met een DOCG-keurmerk komen vaak uit een nog kleiner gebied dan D.O.C.-wijnen. De afkorting staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Bij deze wijnen gelden dezelfde eisen als voor een D.O.C.-wijn, alleen is er voor D.O.C.G.-wijnen een maximale opbrengst per hectare vastgesteld. De wijn wordt eerst erg streng op alle eisen gecontroleerd om te zien of de wijn ook echt aan alle voorwaarden voldoet. Daarna krijgt de wijn pas een D.O.C.G.-keurmerk.

Verder heb je natuurlijk ook nog wijnen waar helemaal geen keurmerk op staat. Dat betekent vaak dat de druiven uit het hele land mogen komen. De verschillende keurmerken kunnen je een beter beeld geven over de kwaliteit van de wijn, maar iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen smaak en wijnen zonder keurmerk kunnen net zo goed van goede kwaliteit zijn.