Waaraan herken je droog haar?
Als je haar niet in staat is om voldoende vocht vast te houden, resulteert dat logischerwijs in droog haar. Hierdoor kun je last krijgen van pluizig, ruw of stug haar. Veelal gaat droog haar hand in hand met een tekort aan talg, waardoor je ook de glans in je haar zult verliezen. Je hoofdhuid zorgt namelijk voor de productie van talgvet, die je lokken op natuurlijke wijze verzorgt en voorkomt dat het beschadigt.
Als de talgvetproductie te laag is, ontbreekt dus je natuurlijke glans en vergroot dit de kans op beschadiging van je haar. Maar het ontbreken vantalgvet is niet de enige oorzaak van droog haar: ook temperatuur, bijvoorbeeld door de seizoenswisselingen, heeft invloed op de status van je haar. In de winter zal je haar droger worden dan in de zomer vanwege de lagere luchtvochtigheid.
Waaraan herken je beschadigd haar?
Aangezien de productie van talgvet er voor zorgt dat je haar niet beschadigd raakt, zijn de verschillen tussen droog en beschadigd haar niet altijd even duidelijk. Bij beschadigd haar kun je dus soortgelijke symptomen ervaren als bij droog haar, maar zijn er ook nog aanvullende kenmerken op te merken. Je zult bij beschadigd haar namelijk merken dat ook de haartextuur verandert en de elasticiteit uit je lokken verdwijnt. Je haar voelt hierdoor dunner of slapper aan dan dat je gewend bent en houdt moeilijker vorm aan. Een vervelende consequentie van structureel beschadigd haar is het risico dat je haar afbreekt. Dat klinkt misschien vreemd, maar je haar kan wel degelijk afbreken. Dit komt doordat de haarschubben zijn beschadigd en niet meer goed op elkaar aansluiten.
Wat kun je doen tegen droog of beschadigd haar?
De scheidslijn tussen droog en beschadigd haar is dus vrij dun. Toch kun je het kort maar krachtig samenvatten: droog haar is niet altijd beschadigd, maar beschadigd haar is wel altijd droog. In beide situaties in namelijk sprake van een tekort aan talgvet, dat ervoor zorgt dat je haar gezond – en ja – vettig blijft. Bij beschadigd haar zijn echter ook de haarschubben aangetast: deze sluiten niet meer netjes op elkaar aan, en in sommige gevallen ontbreken ze zelfs volledig. Hierdoor kan je haar minder vocht vasthouden, waardoor het droog aanvoelt. Je haar kan echter ook onvoldoende vocht vasthouden zonder dat je haarschubben beschadigd zijn. In dat geval is de cirkel weer rond en spreken we gewoon van droog haar.
Het is dus belangrijk dat je zorgt voor de juiste hydratatie, zodat je haar altijd voldoende vocht vasthoudt. Daar zijn verschillende oplossingen voor, zoals een haarmasker of haarolie. Echter vragen beide vormen een andere haarverzorging. Bij droog haar is het bijvoorbeeld van belang dat je de talgvetproductie een handje helpt door bijvoorbeeld conditioner of crèmespoeling te gebruiken na het wassen van je haar. Bij beschadigd haar is het vooral belangrijk dat je mildere en voedende haarproducten gebruikt. Veel shampoo is namelijk vrij agressief en daardoor niet goed voor beschadigd haar. Daarnaast is het belangrijk dat de voorzichtiger met je haar omgaat, bijvoorbeeld door je haar droog te deppen in plaats van droog te wrijven. Je voorkomt hier namelijk mee dat de haarschubben nog verder worden aangetast.