Houdbare en verse melk worden anders geproduceerd
Laten we gelijk maar met het verschil beginnen. In Nederland koopt ongeveer 90% van de mensen verse melk wanneer we boodschappen doen, terwijl in landen als Spanje en Frankrijk er juist meer houdbare melk aangeboden wordt. Kasper Hettinga, Universitair hoofddocent zuivelkunde aan de WUR, legt uit dat de verschillen voornamelijk terug zijn te vinden in de temperatuur waarbij de melk in de fabriek wordt verhit. Zo wordt de melk die je in de winkel als verse melk kan kopen ongeveer 20 seconden bij 72°C verhit, wat ook wel pasteurisatie wordt genoemd. Dit is de minimale verhitting waarbij mogelijke ziekteverwekkende bacteriën worden gedood zodat deze uiteindelijk veilig wordt voor consumptie. Deze verse melk is ongeveer twee tot drie weken lang houdbaar in de koeling en is daarna echt niet meer te drinken.
Houdbare melk wordt in tegenstelling tot verse melk gesteriliseerd. Dit gebeurt met het Ultra Hoge Temperatuur-proces (UHT), waarbij de melk in een paar seconden wordt verhit bij een temperatuur van 130 tot 140°C. Hierdoor worden alle bacteriën gedood waardoor de melk niet snel meer zal bederven.
De verschillen in voedingswaarden en smaak
Het echte grote verschil ligt hem eigenlijk in de smaak. Zo is de smaak van de melk na pasteurisatie nauwelijks veranderd, terwijl de melk na sterilisatie juist een specifieke smaak krijgt. Wat betreft de voedingswaardes merk je weinig verschil tussen verse en houdbare melk. Het enige wat na sterilisatie iets afneemt zijn de vitamines, maar dit verschil zal echt minimaal zijn. Baseer wanneer je in de winkel staat dus vooral je keuze op de smaak en houdbaarheid. Dit zijn namelijk de enige echte verschillen tussen houdbare melk en verse melk.