Zombieing lijkt het fenomeen ghosting over te nemen
Als je in het huidige landschap van datingapps en aanverwanten nog nooit met ghosting te maken hebt gehad, vertoef je met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid al een tijdje in het gezelschap van een partner. Ghosting vindt met name plaats via online dating, dus via de telefoon: op WhatsApp worden je berichtjes niet meer beantwoord, spraakberichtjes blijven ongeopend en belletjes onbeantwoord. Kortom: iemand lijkt wel van de aardbodem verdwenen. Een erg vervelende en soms ook pijnlijke aangelegenheid, vooral als je de indruk had dat jullie samen een klik hadden.
Het fenomeen zombieing ligt in het verlengde van ghosting en lijkt steeds meer voor te komen. Zombieing verwijst naar een situatie waarin de ghostende partij ineens weer van zich laat horen, alsof er niks gebeurd is. En dat kan zeer extreme vormen aannemen: twee weken ligt wellicht meer voor de hand, maar een jaar na dato komt ook voor.
Waarom doen mensen aan zombieing?
De motieven van ‘zombies’ kunnen enorm uiteenlopen. De meest voorkomende reden dat een date je weer opzoekt is pijnlijk en simpel: verveling. In dit soort gevallen krijgt de zombie blijkbaar niet genoeg aandacht van andere potentiële liefdeskandidaten en keert zodoende bij jou terug. Een ander motief voor zombieing heeft een complexere grondslag en heeft vooral te maken met onzekerheid. Het kan namelijk zo zijn dat je date zo onzeker is en graag wil weten of je echt om hem of haar geeft. Ghosten kan in dat geval een middel zijn om te checken of je date nog aan je denkt, bijvoorbeeld door een radiostilte in je lassen en af te wachten of jij degene bent die een aapje stuurt. Mocht dat niet het geval zijn, kan je date dus na langere tijd alsnog van zich laten horen.
Ghosting en zombieing gebeurt niet altijd bewust
De kans dat een zombie het allemaal niet kwaad meent is natuurlijk ook dik aanwezig. Oftewel: zombieing is niet altijd een slecht teken en de intenties van een zombie zijn dan ook echt niet altijd verkeerd. Het kan namelijk ook zo zijn dat iemand echt een druk bestaan heeft en daarom een tijdje niets van zich laat horen. In dat geval siert het je om je date wat ruimte te geven en hem of haar hier niet te hard op af te rekenen. Het kan ook zo zijn dat je date gewoon een chaotisch hoofd heeft en af en toe vergeet om te reageren. Of je date is überhaupt slecht in communiceren en voelt niet zo goed aan dat ghosten een vervelend gevoel veroorzaakt. Er zijn dus zeker uitzonderingen, maar blijf alert. Laat je vooral niet aan het lijntje houden en als ‘vervelingsmateriaal’ gebruiken.