Dagelijkse hoeveelheid slaap

Hoeveel slaap iemand nodig heeft, verschilt per persoon. Zo voelen sommigen zich na 5 tot 6 uur per nacht uitgeslapen, terwijl anderen 9 tot 10 uur slaap per nacht nodig hebben om zich uitgeslapen te voelen. Er zijn ook nog mensen die met nog minder dan 5 uur slaap per nacht voldoende rust hebben, maar dit zijn uitzonderingen. Het gaat hier om minder dan 1% van de mensheid. Deze mensen hebben een unieke verandering in het DEC2-gen. Deze verandering is erfelijk bepaald en kort slapen zit dus in de familie. De meeste mensen hebben 7 tot 8 uur slaap nodig om je lichaam te laten herstellen en informatie zoals herinneringen te verwerken. Tijdens je slaap wordt de schade aan je cellen gerepareerd en worden afval en giftige stoffen die overdag zijn verzameld opgeruimd. Zo neemt je slaapbehoefte bijvoorbeeld ook toe wanneer je ziek bent. Dat is een teken dat je lichaam dus extra tijd nodig heeft om te herstellen en schadelijke cellen te repareren. Te weinig slaap is ongezond, maar te lang slapen en in bed blijven liggen schijnt eigenlijk net zo ongezond te zijn. Hieronder een aantal verrassende bijeffecten:

 

1. Te lang in bed liggen kan leiden tot te lang op de wc zitten

Je leest het inderdaad goed. Het is misschien niet het eerste bijeffect waar je zo snel aan zou denken maar langdurig in bed liggen gaat gepaard met constipatie. En hiermee wordt letterlijk elke tijdsduur buiten de gewone aanbevolen zeven uur slaap per nacht bedoeld. De reden hiervan is dat ons lichaam is ontworpen om de spijsvertering te vertragen als we in rust zijn, of we nu slapen of niet. Zodra we niet meer rechtop staan begint het spijsverteringsafval, dat al in ons systeem aanwezig is, de doorgang door de darmen te vertragen. Dit is dan ook de reden dat we niet vaak midden in de nacht wakker worden met de drang om onze behoefte te doen.

2. Te lang in bed liggen kan leiden tot gewichtstoename

Wanneer je te veel tijd in bed doorbrengt, besteed je niet genoeg tijd aan bewegen en het verbranden van calorieën. De tijd die je in bed doorbrengt, vervangt de tijd die je anders zou besteden aan dagelijkse fysieke activiteiten. Zo kan je lichaam overtollige energie opslaan als vet, wat kan leiden tot gewichtstoename. Nog een reden van gewichtstoename is het feit dat door het te lang in bed liggen je slaapritme wordt verstoord. Zo kan een onrustige slaap ervoor zorgen dat je hongeriger wordt. Omgekeerd kan het krijgen van voldoende slaap je eetlust overdag zelfs verminderen. Verder heeft het ook nadelige effecten voor je metabolische gezondheid. Met metabolische gezondheid wordt bedoeld hoe goed ons lichaam in het algemeen in staat is om de voedingsmiddelen en dranken waaruit onze dagelijkse voeding bestaat, om te zetten in energie.

3. Te lang in bed liggen kan het risico op een hartaanval verhogen

Al jarenlang bestuderen wetenschappers de effecten van bedrust op mensen, op zowel zieke als gezonde personen. Een van deze effecten is een achteruitgang van de cardiovasculaire gezondheid. Dit is een verzamelterm voor de gezondheid van ons hart, bloedvaten en het bloed dat door ons lichaam stroomt. Een goede cardiovasculaire gezondheid is niet alleen belangrijk voor je lichamelijke welzijn, maar is ook erg belangrijk voor je geestelijke gezondheid en je algehele welzijn. Zo kwamen onderzoekers er tijdens een onderzoek dat in The European Journal of Epidemiology werd gepubliceerd achter dat degenen die de minste tijd in hun bed doorbrachten minder kans hadden om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan de andere personen.

4. Te lang in bed liggen kan het risico op diabetes type 2 verhogen

Te veel tijd in je bed doorbrengen lijkt ook een groot effect op de kans op diabetes type 2 te hebben. Zo heeft iemand die minder dan zes uur per nacht slaapt een hoger risico op diabetes. Zo leidt een korte nachtrust eerder tot problemen met je gewicht en meer moeite om gezond te eten. Na een nacht met weinig slaap is dit effect al gelijk te merken. Zo daalt je gevoeligheid voor insuline na een slechte nacht met maar vier uur slaap of minder met 20% tot 25%. Naast te weinig slaap, is ook te veel slaap niet goed. Wie meer dan negen uur per dag slaapt, heeft namelijk ook een verhoogd risico op diabetes type 2.

5. Te lang in bed liggen kan het risico op een longontsteking verhogen

Wanneer je te veel tijd in bed doorbrengt, kan dit een longontsteking als gevolg hebben. Dit gebeurt vooral wanneer je voor een langere tijd in dezelfde houding blijft liggen, vooral op je rug. Ziektekiemen kunnen zich hierdoor makkelijker in je longen nestelen. Dit blijkt uit een onderzoek uit 2021, gepubliceerd in het American Journal of Translational Research. Hierin wordt opgemerkt dat hoe langer men in bed blijft liggen, hoe groter het risico op een longontsteking zal zijn.

Het is dus zeker niet erg om eens in de zoveel tijd op een brakke zondag of op je vrije dag lang in je bed te blijven liggen, maar het is zeker verstandig om hier geen gewoonte van te maken.